Premierul Emil Boc a declarat ca, asemenea tuturor pensionarilor, parintii sai trebuie sa inteleaga ca reducerea pensiilor "este raul cel mai mic". Daca masura nu ar fi luata, intr-un viitor "nu foarte indepartat" acestea nu ar mai putea fi platite deloc, a adaugat premierul.

Intrebat ce au spus parintii sai cand au aflat ca le vor fi reduse pensiile cu 15%, primul-ministru a raspuns: "Parintii mei vor trebui, la fel ca toti pensionarii din aceasta tara, sa inteleaga ca daca nu vom face acest lucru, vom ajunge intr-o situatie in viitor - nu stiu cat de departe, dar oricum nu foarte departe- sa nu putem plati deloc pensii in Romania". "Am ales raul cel mai mic", a sustinut Boc.

La randul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a tinut sa precizeze faptul ca, in 2007. ii explica mamei sale ca indexarea pensiilor va genera in viitor "mari greutati pentru pensionari". "Mama mea nu mai este si nu poate sa ma acuze ca-i reduc pensia, dar mama mea nu intelegea, in 2007 cand ii explicam ca masura de majorare a pensiilor este nepotrivita si ca, daca ea va fi luata, va genera in viitor greutati mult mai mari pentru pensionari", a spus Vladescu.

  • Boc: "Salariile nu vor scadea sub 600 de lei"!

Potrivit lui Boc, Executivul a avut "alternativa oferita FMI", anume de crestere a TVA la 24% si majorarea cotei unice la 20%, si de reducere cu 20% a fondului de salarii. Guvernul sau a propus in schimb reducerea cu 25% a cheltuielilor care vizeaza veniturile bugetarilor si cu 15% a pensiilor si a altor transferuri sociale.

Premierul a explicat ca majorarea fiscalitatii nu ar fi facut decat sa puna o presiune suplimentara pe sectorul privat, care "a suferit deja o ajustare in 2009". "Pentru a putea plati pensiile chiar si la nivelul diminuat cu 15% tot trebuie sa mai aducem de la bugetul de stat aproximativ 1,7 miliarde de euro pentru a corecta derapajele care au avut loc in trecut sau incepand cu 2007-2008", a adaugat acesta.

De asemenea, Boc a subliniat faptul ca masurile anuntate nu vor afecta alocatia pentru copii si indemnizatia pentru persoanele cu handicap, si, in plus, niciun salariu nu va scadea sub 600 de lei.

Citeste si:
Emil Boc, despre alegeri: „Românii sper să nu cadă în capcana PSD”
Emil Boc, despre alegeri:...

Cresterea taxelor, inca pe lista FMI

Putem preveni "grecizarea" Romaniei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.