Traian Basescu a declarat ca Romania are de platit peste 10 miliarde de euro, datorii din 2007 si 2008.

In acest an ca urmare a datoriilor pe care Romania le-a contractat in 2007, 2008 si inceputul lui 2009, bugetul trebuie sa plateasca 10,007 miliarde de Euro”, a declarat presedintele.

Basescu a anuntat ca Romania trebuie sa isi diminueze neaparat cheltuielile bugetare. “Numai dobanzile pe care trebuie sa le platim anul acesta sunt de 1,8 miliarde euro, ceea ce e mai mult decat urmatoarea transa de la FMI”, a anuntat seful Statului.

Acesta a declarat ca daca nu se iau masurile anuntate, la inceputul anului viitor ar trebui sa ne angajam intr-un nou credit, nu de 20 de miliarde ci de 30 miliarde euro, ceea ce ar duce la amanetarea viitorului Romaniei.

Trebuie sa nu ne mai amagim, sa nu mai vindem falsuri romanilor ori de cate ori ne aflam in Campania electorala. Banii care s-au dat marindu-se pensii si salarii, toate astea astazi se razbuna, dar din pacate nu pe cei care le-au dat”, a declarat Basescu.

Presedintele a rugat populatia sa nu invinueasca FMI-ul pentru aceste masuri, fiindca ele apartin Guvernului. “Ar fi nedrept daca vreodata cineva ar acuza FMI de acest program. Program este al Guvernului Romaniei. Daca populatia va fi nemultumita, daca programul va fi un succes, nu FMI va fi cel repsonsabil ci institutiile statului roman, inclusive Guvernul si Presedintele”. [Basescu catre romani: Nu crestem TVA-ul, dar scadem salariile!]

Acesta a anuntat ca obiectivul major al Guvernului era sa nu se creasca fiscalitatea.

Principalele coordonate ale programului:

  • Reducerea cheltuielilor bugetului de stat (fondul de salarii reprezinta 27% din bugetul de stat).
  • Reducerea cheltuielilor sociale, care include si pensiile ( acestea reprezinta 35% din bugetul de stat).
  • Reducerea obligatiilor de plata ale bugetului de stat.
Urmatoarele 6 luni trebuie sa fie o perioada de realism pentru Romania. Anul acesta platim pentru ce am consumat fara sa producem. Impreuna trebuie sa prevenim Grecizarea tarii. Daca mai angajam un imprumut de 30 miliarde euro vom ajunge in situatia Greciei. Dar acum mai avem o sansa sa prevenim situatia aceasta”, a declarat Basescu.
Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Ce ramane in urma taierilor?

In ceea ce priveste subventiile, va pot spune doua care nu vor fi atinse - ajutorul pentru persoane cu handicap si indemnizatia pentru copii. In rest, toate sunt subiect de analiza, reducere sau chiar anulare. Nu stiu cum a finalizat Guvernul analizele, vom vedea maine”, a declarat Basescu. [Sindicalistii: Pensiile si salariile se reduc pe perioada limitata]

Basescu isi doneaza salariul

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca-si va dona salariul, pana la finele anului, intr-un fond de solidaritate, cu precizarea ca nu doreste ca gestul sau sa para unul populist.

Va asigur, si nu vreau sa para un populism, ca sunt dispus ca pana la sfarsitul anului sa virez salariul intr-un fond de solidaritate. Daca va uitati pe declaratia de avere veti putea constata ca pot sa fac acest lucru”, a spus presedintele.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.