Scurtcircuitarea negocierilor dintre ministerele de Interne si cel al Justitiei cu privire la extinderea atributiilor noii structuri Anticoruptie infiintate in Romania leaga practic de maini si de picioare 500 de cadre angajate pentru a demasca coruptia din Politie, dar si din alte paliere ale Administratiei.

Uniunea Europeana a alocat deja 3.000.000 de euro si promite ca va plati alte patru milioane, pentru ca Directia Generala Anticoruptie, condusa de Marian Santion, sa devina o sperietoare pentru infractori. Restrangerea competentelor acestei structuri ii compromite insa activitatea din start. Deocamdata, legea nu da posibilitatea angajatilor DGA sa duca o ancheta pana la capat, transformandu-i in simpli "copoi" in serviciul PNA.

Cu alte cuvinte, DGA nu are azi alte atributii decat cele in baza carora lucreaza si fosta "Doi s'un sfert" (cosmetizata sub mandatul lui Virgil Ardelean), dar si Corpul de Control al ministrului de Interne. Or, tocmai sterilitatea acestor ultime doua structuri din MAI, precum si a PNA-ului a motivat UE sa solicite Romaniei infiintarea unei noi Directii Anticoruptie.

Deocamdata, DGA are stabilita o strategie construita pe model vest-european si a angajat o mini-armata de agenti secreti, care ar urma sa impanzeasca toate palierele MAI pentru a-i identifica pe corupti. N-are insa si instrumentul pentru a efectua anchete penale si a trimite coruptii in fata instantelor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.