UNPR isi justifica, in programul sau politic, aparitia pe esicherul politic prin faptul ca, la Bucuresti politica rataceste "bezmetic prin fumuri ezoterice", in timp ce peste ocean sau la Bruxelles, politica a incetat sa fie "terenul imbacsit al intrigilor personale.

"Politicile de stanga moderne nu sunt reprezentate in Romania de nicio formatiune politica. In prezent, discursul si practica politica de stanga, promovate de PSD, prelungesc saracia si slabesc statul, fiind nereformate si tributare unei viziuni conservatoare", se arata in programul politic al UNPR in care, pe langa principalele politici pe care noua formatiune le promoveaza, se justifica aparitia noului partidul de centru-stanga, relateaza NewsIn.

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei vine sa umple, se arata in programul politic, golul lasat de stanga traditionala, care nu s-a adaptat noilor realitati ale Romaniei. Noua formatiune isi propune sa combata pesimismul generat de esecul stangii romanesti, recladind optimismul romanilor intr-un viitor mai bun. [Imnul Independentilor: Noi suntem romani]

"Epoca partidelor mastodont, imobile, populiste, gata oricand sa minta electoratul a apus. UNPR promoveaza un discurs sincer si o politica pragmatica, concretizate in propuneri de guvernare inovatoare, cinstite si loiale interesului national", se mai arata in programul politic al noii formatiuni.

UNPR vine pe scena politica romaneasca sa promoveze "patriotismul pozitiv al celor care cred in capacitatea de regenerare a Romaniei si in nevoia unui stat activ, puternic, dar echilibrat, care da un impuls initiativei personale de implinire".

UNPR va actiona pentru afilierea la Internationala Socialista

UNPR, formatiunea lansata de 1 mai si condusa de fostii social-democrati Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu si Marian Sarbu,isi propune, potrivit Statutului partidului, sa actioneze pentru afilierea la Internationala Socialista, un demers in acest sens fiind initiat inainte de lansarea formatiunii.

Citeste si:
PNL si-a lansat programul politic pentru alegerile europarlamentare
PNL si-a lansat programul...

In Statutul partidului se arata ca, "in vederea indeplinirii obiectivelor politice, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei actioneaza pentru afilierea la Internationala Socialista".

Impozit progresiv si revenirea la sistemul electoral proportional

UNPR propune un program politic pentru o "Romanie progresista", "un pachet de solutii moderne, inspirat din marile tendinte globale de redefinire a filosofiei guvernarii dupa criza economica", printre masuri regasindu-se intoarcerea la votul pe liste sau impozitul progresiv.

UNPR are cinci propuneri fundamentale pentru o Romaniei progresista, acestea vizand o democratie profunda si coerenta, statul progresist in slujba cetateanului, dezvoltarea, valorificarea si protejarea capitalului uman, oportunitatile economice si energia verde.

Citeste si:
UNPR implineste 9 ani. Gabriel Oprea: Nu am acceptat rolul de...
UNPR implineste 9 ani....

Printre masurile de maxima urgenta, UNPR propune pedepsirea penala ferma a oricarei incercari de intimidare si influentare ilegala a votului, verificarea stricta a surselor de finantare ale partidelor politice, introducerea votului electronic, a buletinelor de vot inseriate, reintroducerea sistemului electoral proportional, care evita pierderea voturilor minoritare, reducerea numarului de parlamentari concomitent cu clarificarea raporturilor de putere intre Parlament, Excutiv si Justitie prin adoptarea unei noi Constitutii.

In ce priveste "statul progresist", UNPR nu promoveaza conceptul unui stat hiper-interventionist, dar nici nu poate accepta un stat "minimal, timid, corupt, controlat si exploatat de grupuri de interese ilicite, care isi pierde treptat parghiile de garantare a dezvoltarii armonioase a societatii romanesti". Noua formatiune sustine insa modelul unui "stat social activ", care protejeaza "tintit" si nu risipeste resurse prin "politici asistentiale parazite, sustinute fraudulos de acte de coruptie".

Citeste si:
Gabriel Oprea: Dragnea a ajuns presedintele PSD si cu ajutorul meu...
Gabriel Oprea: Dragnea a...

Politica fiscala a statului progresist include impozitul progresiv, UNPR considerand cota unica de impozitare o solutie conjuncturala acceptabila doar pentru o perioada redusa de timp. "Toleram un principiu nedrept doar atata timp cat garanteaza finantarea mai buna a politicilor sociale care genereaza echitatea. Scaderea veniturilor bugetare atrase din cota unica de impozitare trebuie sa duca automat la adoptarea impozitarii progresive", se arata in programul UNPR.

De asemenea, UNPR nu este adepta cresterii numarului de impozite, dar nici nu poate accepta dumpingul fiscal. "Statul activ" in viziunea UNPR nu este dusman al mediului privat, ci un partener care ajuta prin debirocratizare, facilitati pentru dezvoltare si creare de locuri de munca, prin servicii publice de calitate si infrastructura moderna.

Citeste si:
Ilie Nastase: Ies din politica. Acolo sunt doar interese personale...
Ilie Nastase: Ies din...

Descentralizarea este si ea o prioritate pentru UNPR, care considera insa ca statul activ trebuie sa-si pastreze parghii de control prin care sa previna o dezvoltare dezechilibrata a regiunilor tarii.

In ce priveste valorificarea capitalului uman, UNPR propune ca reforma curiculara pentru ciclul preuniversitar sa puna accent mai mare pe domeniile reale: stiinte, matematici, informatica, tehnologie, fara a ignora rolul disciplinelor umaniste, dar si crearea unui fond special "Stiinta si tehnologie" pentru finantarea burselor elevilor merituosi. In plus, UNPR sprijina intarirea sindicatelor si stimularea formelor de organizare sindicala in mediul privat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.