Desi au trecut 20 de ani de la revolutie si 5 ani de la initierea proiectului de lege, parlamentarii se apropie abia acum de o solutie pentru adoptatea unei legi a lustratiei.

Proiectul legii lustratiei a fost initiat in 2005 de catre liberali, iar marti seara (dupa 5 ani) acesta a primit un raport favorabil cu amendamente din partea comisiilor juridica si pentru drepturile omului din Camera Deputatilor. S-au inregistrat 22 de voturi "pentru", unul "impotriva" si cinci abtineri, PSD exprimandu-si, pe toata durata dezbaterilor din comisii, rezerve fata de constitutionalitatea actului normativ.

Ce presupune legea lustratiei?

Conform proiectului adoptat de comisii, sunt considerate persoane lustrabile toti cei care au ocupat functii de conducere si au fost remunerate pentru aceasta in PMR, PCR, UTC, UASCR, deputatii in Marea Adunare Nationala, membrii consiliilor populare judetene, municipale si orasenesti, membrii Consiliului de Stat si ai Consiliului de Ministri, conducatorii institutiilor de presa sau de propaganda ai PCR, directorii de editura, persoanele din invatamantul de partid, din structurile Securitatii sau colaboratorii acesteia ca politie politica, magistratii cu functii de conducere in sistemul judiciar comunist, comandantii din Inspectoratul General de Militie pana la nivelul sefilor de post inclusiv, sefii misiunilor diplomatice si consulare, scrie Gandul.

Cei care intra sub incidenta legii vor avea o interdictie de cinci ani la functii publice numite si alese.

Persoanele care detin orice functie aleasa vor avea posibilitatea sa-si duca mandatul la bun sfarsit, iar interdictia va functiona pentru urmatorii cinci ani. Aceasta inseamna ca cei care se afla intr-o astfel de situatie si au fost alesi parlamentari, primari, consilieri locali sau in alte functii, vor avea posibilitatea de a-si duce mandatul la bun sfarsit.

"In ipoteza in care avem persoane numite, mandatul lor inceteaza in 90 de zile de la adoptarea legii", a precizat presedintele Comsiei juridice, deputatul PD-L Daniel Buda.

Persoanele lustrabile nu pot activa in institutele privind crimele comunismului si Revolutie.

Pe cine mai gaseste legea lustratiei?

Cu toate ca ideea proiectului de lege este una foarte buna, nu putem sa nu ne intrebam: pe cine va mai gasi si „pedepsi” acesta lege, la 20 de ani de la caderea comunismului, cand majoritatea fostilor informatori, activisti si membrii de partid sunt bine mersi in pensie, dupa ce de-a lungul anilor au continuat sa ocupe functii mai mult sau mai putin importante prin institutiile statului fara ca nimeni sa le stea in cale.

Citeste si:
PSD: Cioloș să nu îndrăznească să vină în Parlament cu Voiculescu...
PSD: Cioloș să nu...

Cu toate astea, se pare ca mai sunt cativa fosti activisti comunisti care intentioneaza sa conteste constitutionalitatea acestui proiect de lege. Astfel, PSD a contestat la CCR legea lustratiei pe motiv ca proiectul este tardiv si contravine normelor Conventiei Europene a Drepturilor Omului, asta deoarece, potrivit unor date din interiorul PSD, 70% din consilierii locali care vor fi afectati de legea lustratiei apartin social-democratilor.

Lista marilor Lustrabili

Printre „marile personalitati” politice si nu numai care vor fi afectate de legea lustratiei ii regasim pe:

  • Ion Iliescu - membru al CC al PCR (1969-1984).
  • Viorel Hrebenciuc - membru in CJ Bacau al PCR
  • Antonie Iorgovan - presedinte al Consiliului UASC din Universitatea Bucuresti
  • Adrian Paunescu - membru al Comisiei Centrale de Revizie al CC al UTC (1966-1971)
  • Vasile Puscas - membru in Consiliul UASCR
  • Adrian Severin - Seful Comisiei Culturale a Consiliului UASC din Centrul universitar Bucuresti
  • Dan Voiculescu - informator la securitate sub numele de Felix
Cititi si: Lista lui Tokes: alti 36 de fosti securisti
Emil Boc, aplaudacul sef al familiei Ceusescu
Curtea de Apel a decis: Felix a facut politie politica!
Citeste si:
CCR: Legea lustratiei este neconstitutionala
CCR: Legea lustratiei este...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.