UDMR si-a asumat in Guvern obligatia de a transmite la Presedintie un proiect de revizuire a Constitutiei care sa cuprinda rezultatele referendumului din 2009, dar vrea in continuare un Parament bicameral, pentru care va milita in cadrul comisiei parlamentare de revizuire a Legii fundamentale.

Am discutat cu colegii care se ocupa de dreptul constitutional si am ajuns la concluzia ca trebuie sa ne asumam in Guvern obligatia transmiterii rezultatelor referendumului catre presedinte ca, dupa aceea, presedintele sa le propuna Parlamentului, fiindca suntem in aprilie si un referendum din noiembrie nu a avut inca vreo consecinta. Deci este o obligatie formala a Guvernului, dupa parerea noastra”, a declarat miercuri, pentru NewsIn, presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela.

El a precizat ca formatiunea politica pe care o conduce a fost solidara cu obliga?ia Executivului de a transmite la Presedintie rezultatele referendumului.

Marko a precizat ca, in acelasi timp, UDMR militeaza in continuare pentru un Parlament bicameral. ”Suntem de acord ca actualul sistem parlamentar trebuie schimbat, dar in locul falsului bicameralism din acest moment solutia ar fi un bicameralism real”, a spus pre?edintele Uniunii, precizand ca formatiunea sa isi va sustine punctul de vedere in comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei.

Marko Bela a apreciat ca fiind ”extrem de importanta” modificarea Legii fundamentale propusa de Guvern, potrivit careia autoritatile publice trebuie sa consulte organizatiile minoritatilor nationale cu privire la deciziile legate de identitatea etnica, culturala si religioasa.
In ceea ce priveste propunerea UDMR ca limba maghiara sa devina o a doua limba oficiala in Romania, Marko a spus ca aceasta va fi sustinuta in continuare in comisia parlamentara de modificare a Constitutiei, pentru ca proiectul propus de Guvern nu se refera la o ”reforma totala” a Constitutiei, ci la aplicarea rezultatelor referendumului. Alaturi de acest aspect se va milita in continuare pentru ca Executivul sa nu mai poata emite Ordonante de Urgenta, pentru facilitarea modificarii Constitutiei si pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, a mai spus Marko.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.