Premierul Emil Boc a anuntat ca, folosindu-se de prevederile constitutionale, Guvernul a initiat procedura de revizuire a Constitutiei si va trimite proiectul de lege pentru modificarea legii fundamentale la Presedintie.

Boc a precizat ca in legea Guvernului se stipuleaza ca Romania va avea Parlament unicameral, care se va numi Camera Reprezentantilor. De asemenea, se mai spune ca numarul de parlamentari va fi de maxim 300.

"Proiectul legii de revizuire a Constitutiei este produsul consultarii dintre Guvern si presedinte, la nivel guvernamental si in cadrul Coalitiei care sustine Guvernul. De aproape o luna de zile ne consultam cu institutia prezidentiala cu privire la textul care urmeaza a fi supus aprobarii Parlamentului", a precizat premierul.

Boc a mai spus ca proiectul legii de revizuire va fi trimis la Presedintie, iar Traian Basescu, dupa ce isi va insusi textul, il va inainta Parlamentului. "Azi vom trimite acest proiect la presedinte, presedintele urmeaza, in conditiile in care va accepta acest proiect pe care l-am discutat, urmeaza sa il inainteze Parlamentului, presedintele urmand sa procedeze si la publicarea continutului actului normativ, inclusiv spre media, dupa ce si-l va insusi in forma aprobata azi de Guvern. Repet, acest lucru este produsul muncii activitatii Guvernului si a presedintelui", a mai aratat primul-ministru.

Ce prevede noua Constitutie

  • Parlament dizolvat in 45 de zile
Proiectul de modificare a Constitutiei adoptat miercuri de Guvern prevede micsorarea termenului in care Parlamentul poate fi dizolvat, de la 60 de zile in prezent, la 45 de zile dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura a Guvernului.

Boc a explicat ca micsorarea termenului are ca scop stoparea prelungirii unei crize politice. "In privinta dizolvarii Parlamentului, nu se modifica procedura, doar ca se scurteaza termenul de incertitudine de la 60 de zile la 45 de zile in ceea ce priveste termenul in care au loc cele doua respingeri ale votului de investitura, astfel incat, dupa aceea, presedintele poate dizolva Parlamentul, fara sa fie obligat. Acum textul constitutional spune ca Parlamentul poate fi dizolvat numai dupa ce au fost respinse cel putin doua solicitari de investitura, intr-un termen de cel putin 60 de zile. Se reduce acest termen de 60 de zile la 45 de zile tocmai pentru a elimina de pe scena politica romaneasca perioada de incertitudine, cand practic nu se intampla nimic si criza politica se adanceste", a aratat premierul.

In prezent, potrivit articolului 89, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Emil Boc a mai precizat ca prevederea referitoare la respingerea a cel putin doua solicitari de investitura de catre Parlament, ramane, dar va fi corelata cu prevederea potrivit careia Parlamentul trebuie sa spuna in zece zile "da" sau "nu" cu privire la o propunere de prim ministru si la programul de guvernare.

Impunem un termen de zece zile in care Parlamentul sa aprobe sau sa respinga solicitarea de investitura ceruta de premierul desemnat. Daca in cele zece zile Parlamentul nu ia in considerare dezbaterea programului de guvernare si a listei membrilor Guvernului, candidatul propus va fi considerat respins, iar presedintele va desemna un alt candidat pentru functia de prim-ministru
, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern in care s-a aprobat proiectul de Lege privind revizuirea Constitutiei.
Boc a precizat ca prim-ministrul va desemnat de presedintele Romaniei in baza aceleiasi proceduri, prevazute de actuala Constitutie, iar premierul desemnat va avea la dispozitie tot zece zile pentru a depune la Parlament lista cu ministrii si programul de guvernare.

Vezi aici cine face parte din Comisia de Revizuirea a Constitutiei.

Reactii la actiunea Guvernului:

Nastase: Un demers jignitor - "Ceea ce este deranjant, jignitor, umilitor, este faptul ca a fost practic transferat la Parlament acest proiect de revizuire a Constitutiei, avand ca obiectiv desfiintarea Senatului, a doua zi dupa ce Parlamentul, in sesiune comuna, a adoptat o comisie speciala, prin acordul tuturor partidelor si grupurilor parlamentare, inclusiv PDL, pentru inceperea unui proces mai amplu de revizuire", a spus Nastase.

Tariceanu: Smecherii ieftine - "Mi se pare regretabil ca PD si primul-ministru Boc umbla cu smecherii ieftine: au facut presiuni la nivelul Parlamentului pentru constituirea Comisiei ca sa prezinte a doua zi un proiect tinut bine la secret de revizuire a Constitutiei", a afirmat Tariceanu. "La Comisie vom lua in discutie toate propunerile, chiar si cele mai tampite cum sunt cele venite de la domnul Boc, vom analiza toate propunerile cu care ne vom regasi pe masa", a adaugat vicepresedintele Comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei.

Sever Voinecu: Constitutia - nelinistea presedintelui
- "Acest proiect nu poate avea decat un singur scop, si anume de a revizui Constitutia. Asta indica o anume neliniste a presedintelui, pentru ca acest proiect al modernizari statului, ceea ce presupune evident schimbarea Constitutiei, treneaza de foarte multa vreme, in discutii politice si politicianiste. Cred ca este un subiect pe care clasa politica si-a dovedit inca odata ineficienta si ca lucreaza greu si inertial si e limpede ca presedintele, care a fost intotdeauna un factor foarte dinamic, a pus intr-o anumita dinamica intregul spectru politic, conform prerogativelor si responsabilitatilor sale", a apreciat deputatul Sever Voinescu.

PSD: Planul lui Basescu
- "In urma declaratiilor facute de premierul Emil Boc privind proiectul de revizuire a Constitutiei, PSD considera ca este inacceptabil ca agenda comisiei sa fie dictata in totalitate de catre Guvern si Traian Basescu. PSD doreste sa fie respectate procedurile legale, care prevad ca orice comisie functioneaza pe baza unei agende de lucru stabilite in prealabil de catre membrii acesteia, iar nu impuse discretionar", precizeaza un comunicat PSD remis NewsIn.

Presedintele Basescu a primit de la Guvern proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei si l-a trimis spre aviz la Consiliul Legislativ, urmand ca dupa primirea punctului de vedere al acestuia, sa trimita propunerile de modificare la Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.