Curtea Constitutionala a admis, marti, in parte, contestatia facuta de Remus Cernea si a decis ca prevederea din Legea electorala 35/2008 care stabileste ca numai candidatii care au trecut pragul electoral la alegerile generale pot candida la alegeri partiale pentru Parlament e neconstitutionala.

Astfel, CCR a admis una dintre exceptiile de neconstitutionalitate ridicata de Remus Cernea si a constatat ca dispozitiile art. 48 alineat 17 din Legea 35/2008 sunt neconstitutionale. De asemenea, s-a respins exceptia de neconstitutionalitate cu privire articolul 29 alineat 5 si la articolului 30 din Legea 35/2008, transmite NewsIn.

Cernea a explicat ca a atacat la CCR prevederea din legea alegerilor uninominale referitoare la cuantumul depozitului obligatoriu pentru inscrierea in cursa si cea referitoare la numarul de semnaturi necesare pentru acceptarea dosarului de candidatura al unui independent. Presedintele executiv al Partidului Verde a spus ca depozitul cerut de lege (3000 Ron sau 1000 USD sau 800 Euro) este "cel mai mare din Uniunea Europeana, de cca 30 de ori mai mare decat in Olanda la nivel national".

De asemenea, potrivit lui Cernea, numarul de semnaturi cerut independentilor depaseste de patru ori limita maxima admisa de Consiliul Europei, care prin Rezolutia nr. 1320/2003 si-a asumat “Ghidul bunelor practici electorale” elaborat de Comisia pentru Democratie prin Drept de la Venetia. "In acest ghid este prevazut faptul ca numarul maxim de semnaturi cerut intr-un colegiu trebuie sa fie de 1%. Or, in Romania este cerut un numar de 4% de semnaturi din partea cetatenilor cu drept de vot dintr-un colegiu, ceea ce afecteaza dreptul de a candida in substanta lui, fiind o masura mult prea restrictiva", mai spune Remus Cernea.

Tribunalul Bucuresti a admis contestatia facuta de Remus Cernea impotriva deciziei Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti de respingere a candidaturii sale la Colegiul 19 si a decis trimterea cauzei la Curtea Constitutionala.

In contestatia depusa la instanta, impotriva Deciziei nr. 4, din 6 aprilie 2010, emisa de Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti, Circumscriptia electorala nr.42, Remus Cernea le-a cerut magistratilor sa trimita dosarul la Curtea Constitutionala, pentru stabilirea constitutionalitatii a trei articole din Legea nr. 35/2008. Astfel, Cernea a ridicat exceptiile de neconstitutionalitate a articolului 48 alin. 17, care stabileste ca la alegerile partiale nu pot candida independentii, a articolului 29 alin. 5, privind constituirea unui depozit de cinci salarii minime pe economie si a articolului 31 raportat la articolul 30, privind depunerea unui numar de semnaturi din partea a minim 4% dintre cetatenii cu drept de vot din colegiu.

De cealalta parte, Remus Cernea le cere judecatorilor sa ii admita contestatia si, in consecinta, sa ii fie acceptata candidatura ca independent pentru functia de Deputat la Colegiul uninominal nr. 19 al Circumscriptiei electorale nr. 42 (Bucuresti).

Cernea s-a inscris si la alegerile partiale din colegiul 1 de la inceputul anului, insa candidatura sa a fost respinsa. Cernea a atacat decizia in instanta, iar Tribunalul Bucuresti a admis, pe 30 decembrie 2009, in sedinta publica, exceptia de neconstitutionalitate a Legii 35/2008 invocata de Remus Cernea, in legatura cu respingerea candidaturii sale la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor din Colegiul 1 Bucuresti, si a decis sa trimita dosarul la CCR, pentru solutionarea acesteia. Curtea Constitutionala a respins insa exceptia de neconstitutionalitate ridicata de acesta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.