Plenul Parlamentului a decis, marti, prin vot, infiintarea Comisiei pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constitutiei, care va fi condusa de deputatul PDL Daniel Buda, in timp ce vicepresedinti vor fi Dan Sova (PSD) si Calin Popescu Tariceanu (PNL).

Potrivit componentei anuntate in plenul reunit, presedintele Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii de revizuire a Constitutiei Romaniei este deputatul PDL Daniel Buda.

Vicepresedintii Comisiei sunt Calin Popescu Tariceanu, din partea PNL, si Dan Sova, din partea PSD. Secretari vor fi Varga Attila (UDMR) si Varujan Pambuccian (din partea minoritatilor altele decat cea maghiara).

Ca membrii ai Comisiei, grupurile parlamentare i-au desemnat, din partea PDL, pe senatorii Augustin Humelnicu, Iulian Urban, Ion Ruset si pe deputatii Iustin Cionca Arghir, Gabriel Andronache, Sever Voinescu si Cornel Stirbet. Din partea independentilor, pe locurile cedate de PDL, au fost nominalizati deputatul Eugen Nicolicea si senatorul Liviu Campanu.

Din partea PSD+PC, din Comisia de revizuire a Constitutiei fac parte deputatii Victor Ponta, Florin Iordache, Bogdan Ciuca, Aura Vasile, Valeriu Zgonea si senatorii Toni Grebla si Ioan Chelaru.

Grupurile parlamentare PNL i-au desemnat in Comisie, ca membri, pe deputatii Ciprian Dobre si Alina Gorghiu, precum si pe senatorul Teodor Melescanu.

Din partea UDMR, simplu membru va fi Marton Arpad. In total, Comisia numara 25 de membri, potrivit algoritmului10 revenind PDL, opt - PSD, patru - PNL, doua - UDMR si un membru din cadrul grupului minoritatilor.

In cadrul dezbaterilor, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase a criticat faptul ca proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei de revizuire constitutionala a fost distribuit tarziu, motiv pentru care nu a apucat sa-l studieze. Din acest considerent, social-democratul a amintit puterii faptul ca, la infiintarea comisiei similare din anul 2003 s-a tinut seama de o serie de propuneri initiate chiar de catre Emil Boc si Valeriu Stoica, ce au simtit sa clarifice anumite aspecte procedurale. "Ideea de baza este aceea ca activitatea comisiei sa se bazeze pe acordul grupurilor parlamentare in legatura cu obiectivele convenite in legatura cu desfasurarea procedurilor si fiecare dintre teze sa poata fi adoptat numai cu doua treimi din voturile comisiei", a spus Nastase in plenul reunit al Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.