Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au decis luni discutarea si votarea proiectului privind infiintarea Comisiei de revizuire a Constitutiei in cadrul plenului comun al Camerei Deputatilor si Senatului programat marti.

Secretarul Camerei Deputatilor, Sever Voinescu, a anuntat ca pe ordinea de zi a plenului reunit al celor doua Camere, programat marti la ora 15.00, este inclus "pentru discutie si vot" proiectul de hotarare privind constituirea Comsiei de revizuire a Constitutiei, transmite NewsIn.

Democrat-liberalul a relatat ca reprezentantii PNL din Birourile Permanente reunite au dorit amanarea discutiei pe acest subiect, insa, in final, s-a decis, cu majoritate de voturi, introducerea pe ordinea de zi a punctului referitor la Comisia de revizuire a Constitutiei in cadrul sedintei de marti.

Comisia de revizuire a Constitutiei va fi compusa din 25 de membri, potrivit alogoritmului 10 revenind PDL, care va avea si presedintia acestui for si care cedeaza doua locuri independentilor, opt locuri revin PSD, patru PNL, doua UDMR si un membru din cadrul grupului minoritatilor.

"Componenta in Comisia de revizuire a Constitutiei este urmatoarea: 10 membri de la PDL, cu precizarea ca liderii de grup s-au inteles ca doua din aceste locuri sa fie acoperite cu independenti, opt de la PSD, patru de la PNL, doi de la UDMR si unul de la minoritati", a anuntat secretarul Camerei Deputatilor Sever Voinescu la finalul sedintei Biroului Permanent.

Proiectul de hotarare pivind constituirea acestei comisii va fi supus plenului reunit in sedinta de marti.

Propunerile lui Nicolicea

Liderul deputatilor independenti Eugen Nicolicea a redactat o lista de propuneri care vizeaza "modificarile minimale obligatorii necesare reducerii numarului de parlamentari si trecerea la Parlamentul unicameral" printre solutii fiind eliminarea oricarei referiri despre Senat din Constitutie.

Modificarile inaintate conducerii Parlamentului de Nicolicea se refera in principal la eliminarea din textul fundamental a referirilor la Senat, fara a elimina insa articole care nu mai sunt de actualitate. Astfel, independentul are printre propuneri faptul ca "Aderarea Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptata in sedinta Camerei Deputatilor cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor", in conditiile in care Romania a aderat deja la NATO.

Nicolicea uita, pe alocuri, dupa ce elimina Senatul din articolele Constitutiei, sa faca acordul intre subiect si predicat, astfel ca, intr-una dintre propunerile sale se spune urmatorul lucru: "Camera Deputatilor sunt alese prin vot universal".

In ce priveste numarul deputatilor, Nicolicea propune ca acesta se stabileste prin legea electorala si este de 300 cu o abatere de 10%, in raport cu populatia tarii si impartirea administrativ-teritoriala.

O alta modificare adusa de independent textului fundamental se refera la libertatea individuala si este facuta "pentru a indrepta o grava eroare, deoarece conform definitiei anterioare aproape toti inculpatii trebuiau pusi in libertate la expirarea termenului de 60 de zile". Astfel, potrivit propunerii deputatului independent, in faza de judecata instanta este obligata, in conditiile legii, sa verifice periodic, si nu mai tarziu de 60 de zile, legalitatea si temeinicia arestarii preventive si sa dispuna, de indata, punerea in libertate a inculpatului, daca temeiurile care au determinat arestarea preventiva au incetat si (in loc de "sau", in textul initial) daca instanta constata ca nu exista temeiuri noi care sa justifice mentinerea privarii de libertate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.