Ministerul Culturii si Cultelor a hotarat deblocarea fondurilor pentru cele zece proiecte participante la concursul Centrului National al Cinematografiei (CNC) a caror finantare a fost decisa anul trecut. Printre ele se numara scenarii de C.V. Tudor, Dinu Sararu si Sergiu Nicolaescu.

Proiectele au starnit controverse atunci, cand CNC a hotarat sa le finanteze, suplimentand numarul celor selectate dintre participantele la concursul din vara. Unii cineasti au reclamat ilegalitatea hotararii, spunand ca ar fi trebuit organizata o noua sesiune. Asociatia Cineastilor din Romania, printre membrii careia se numara si Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Radu Muntean, Hano Hoffer, a deschis atunci o actiune in justitie impotriva CNC, acuzand ilegalitatea acestei decizii.

Asociatia a renuntat insa la proces dupa ce ministrul Culturii a declarat ca nu poate anula decizia de finantare fara o noua selectie, intrucat se afla in derulare o actiune in justitie. Ea a condamnat decizia CNC si si-a manifestat sprijinul pentru gasirea unor solutii legale de rezolvare a cazului.

Prin hotararea luata ieri de MCC, se revine asupra unor declaratii ale ministrului Mona Musca, care si-a exprimat, in repetate randuri, indignarea in legatura cu finantarea publica a acestor filme. Printre beneficiarii acestei decizii se numara Sergiu Nicolaescu, care mai are un film finantat, intitulat "15", si care acum asteapta bani pentru pelicula "Trenul mortii" (scenariul de Eugen Barbu), Dinu Sararu, care semneaza scenariul filmului "Vanatoarea" (regia Serban Marinescu), Corneliu Vadim Tudor, care semneaza scenariul la "Candele de zapada" (regia Napoleon Helmis).

"Mi se pare o mare neconcordanta intre pozitiile oficiale ale MCC luate in diferite emisiuni, si faptul ca acelasi minister acorda finantare acestor zece proiecte", ne-a declarat Tudor Giurgiu. Din punctul sau de vedere, decizia MCC nu face decat sa creeze o continuitate a "modului de lucru din vechiul guvern, pe care l-am infierat cu totii". Tudor Giurgiu este de parere ca se putea gasi o solutie pentru rezolvarea acestei situatii, eventual alcatuirea unei noi comisii care sa fi analizat cele zece propuneri.

In replica, Ioan Onisei, ministru secretar de stat la Ministerul Culturii si Cultelor, ne-a declarat ca atitudinea Ministerului fata de aceasta situatia si decizia luata nu trebuie sa aduca asupra MCC acuzatii de inconsecventa. "Potrivit noii legislatii, MCC nu mai avea nici o parghie din punct de vedere administrativ pentru a anula acea decizie de finantare. Nu am gasit nici o posibilitate de a anula acel concurs". In plus de asta, Mircea Daneliuc si Sergiu Nicolaescu, ale caror proiecte figurau pe lista celor zece, au dat in judecata Ministerul Culturii, acuzand faptul ca nu si-au primit banii pentru proiecte.

"Tinand cont si de faptul ca existau banii necesari, in urma analizarii tuturor acestor aspecte, s-a decis ca finantarea sa se dea esalonat", a explicat Ioan Onisei. Acelasi reprezentant MCC ne-a declarat ca nu ar fi intrat in atributiile MCC o reevaluare a celor zece proiecte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.