Senatorii din Comisia juridica au amanat discutarea ordonantei de urgenta care prevede organizarea referendumului national. Balanta votului a fost inclinata de doi reprezentanti ai coalitiei.

Doi dintre senatorii coalitiei de guvernamant au votat, ieri, in Comisia juridica, pentru amanarea discutarii ordonantei de urgenta care prevede organizarea referendumului national. Amanarea a fost propusa de senatorii PSD, ei cerand, totodata, ca azi Executivul sa abroge actul normativ si sa initieze un proiect de lege. Ordonanta in cauza a fost emisa de Guvern saptamana trecuta si prevede extinderea temelor pentru care se poate organiza referendum national. Astfel, pe langa revizuirea Constitutiei, demiterea presedintelui si chestiuni de interes national, se poate organiza referendum si pe tema reformei in Justitie si a combaterii coruptiei, precum si pentru adoptarea unor masuri privind reforma si strategia de dezvoltare economica.

Cel mai vehement contestatar al ordonantei a fost senatorul PSD Antonie Iorgovan, care a criticat actul normativ si a anuntat ca in cazul in care nu va fi abrogat, partidul sau il va ataca in contencios. Reprezentantii PSD considera ca ordonanta de urgenta este neconstitutionala pentru ca Executivul poate emite ordonante de urgenta pe perioada vacantei parlamentare numai in situatii care nu pot suferi amanare, iar problema organizarii unui referendum pe tema reformei in Justitie si a combaterii coruptiei nu este o situatie exceptionala.

"De ce nu s-a dat aceasta ordonanta pana la inceputul vacantei parlamentare? Este, evident, o chestiune de ambitie personala. Nu ne aflam intr-o situatie de urgenta", a afirmat senatorul PSD Serban Nicolae. In replica, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa a spus ca ordonanta este necesara pentru ca UE trebuie sa afle, pana la prezentarea raportului de tara, ce parere are populatia Romaniei despre reforma si combaterea coruptiei.

Cu toate acestea, alaturi de senatorii PSD, au votat pentru amanare senatorul liberal Norica Nicolai si senatorul Partidului Conservator Gavrila Vasilescu. Propunerea de amanare a fost votata in Comisia juridica de cinci din cei opt membri prezenti la sedinta, ceea ce inseamna ca daca cei doi ar fi votat impotriva, scorul putere - opozitie ar fi fost sapte la sase.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.