Decizia fata de alegerile anticipate se ia la Bucuresti si nu are nici o legatura cu aderarea la Uniunea Europeana, acesta este mesajul transmis de oficialii de la Bruxelles. Pentru Comisia Europeana importanta este indeplinirea angajamentelor asumate de guvernantii de la Bucuresti, fiind mai putin importanta modalitatea prin care aceste angajamente sunt indeplinite.

"Depinde de poporul roman modalitatea in care va fi asigurata continuitatea reformelor, iar comisarul Rehn va respecta orice decizie democratica, fie ca e vorba de Romania sau Germania" (n.red. unde vor avea loc alegeri anticipate in aceasta toamna), ne-a declarat Kristina Nagy, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru extindere Olli Rehn referindu-se la reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeana. In cadrul intalnirii dintre premierul Tariceanu si comisarul Olli Rehn, acesta din urma a subliniat importanta continuarii reformelor pentru aderare - "este foarte important ca temele ramase sa fie facute pentru a atinge data de 1 ianuarie 2007 si este nevoie de continuitate in rezultatele reformelor", ne-a mai indicat Kristina Nagy.

Comisia nu se amesteca in problema alegerilor

Purtatoarea de cuvant citata a declarat pentru postul de radio Europa Libera ca: "As vrea sa precizez de la inceput un lucru: comisarul Rehn a spus ca el e ingrijorat de situatia politica generala din Romania. Mesajul sau a fost acela ca orice s-ar intampla pe plan politic in Romania procesul reformelor trebuie sa continue si trebuie ca si rezultatele sa fie vizibile, astfel incat data fixata a aderarii Romaniei, 1 ianuarie 2007, sa poata fi respectata.

Este asadar de o importanta capitala ca reforma justitiei sa continue, dupa cum e la fel de important sa se continue lupta impotriva coruptiei. Mesajul comisarului Rehn a fost asadar ca eforturile trebuie sa fie urmate, indiferent ce s-ar intampla, precizand insa ca el respecta alegerile pe care poporul roman le-ar face in mod democratic. Asta, pentru ca in orice tara din lume, indiferent ca e vorba de Germania, de Romania sau de alte tari, in cazul in care Constitutia permite modificarea datei alegerilor, atunci este desigur dreptul democratic al acelor popoare sa se foloseasca de aceasta posibilitate pe care le-o da Constitutia".

Rehn: "Continuarea reformelor este indispensabila"

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a refuzat in cadrul conferintei de presa de la Bruxelles, sa faca vreun comentariu cu privire la eventualitatea organizarii de alegeri anticipate in Romania, dar si-a exprimat ingrijorarea fata de situatia politica din tara noastra si a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa continue reformele asumate astfel incat aderarea la UE sa nu fie intarziata. Oficialul european a precizat ca o decizie privind declansarea alegerilor anticipate este o chestiune de democratie politica si ca apartine exclusiv autoritatilor romane, dar a accentuat asupra faptului ca prioritatea numarul unu a Romaniei trebuie sa fie continuarea reformelor conform calendarului asumat in negocierile cu UE.

"Romania trebuie sa implementeze reformele asumate si fiecare zi, fiecare saptamana si fiecare luna conteaza pentru ca aderarea sa aiba loc la 1 ianuarie 2007. Este de datoria mea sa subliniez importanta raportului de monitorizare din luna octombrie, care va stabili progresele Romaniei in special in ceea ce priveste reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei. Continuarea reformelor este indispensabila", a spus comisarul european.

Olli Rehn a precizat ca este necesar ca reformele sa continue si "in lunile critice care vor urma inainte de raportul din octombrie" si ca, in tot acest timp, autoritatile romane trebuie sa faca periodic dovada progreselor concrete, atat in ceea ce priveste adoptarea legislatiei necesare aderarii, cat si implementarii acesteia. "Indiferent de decizia care va fi luata, depinde de primul-ministru, de Guvernul Romaniei, de presedinte ca reformele sa continue iar Romania sa-si indeplineasca astfel obligatiile asumate in timpul negocierilor", a declarat comisarul european.

Scheele: "Importanta e indeplinirea angajamentelor"

Chestiunea alegerilor anticipate nu este importanta, ci conteaza daca Romania isi va indeplini angajamentele asumate pentru integrarea in Uniunea Europeana, a declarat, marti, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. El a adaugat ca nu este in masura sa aprecieze ce ar trebui sa faca premierul Calin Popescu-Tariceanu si nici daca eventuala demisie a acestuia este sau nu benefica sau oportuna. Inaltul oficial european a subliniat faptul ca, din punctul de vedere al respectarii angajamentelor asumate de Romania, reprezentantii Comisiei "vor monitoriza cu mare atentie situatia in teren, pentru a vedea cum se va prezenta aceasta la sfarsitul lunii septembrie".

In ceea ce priveste situatia provocata de inundatii, Jonathan Scheele a precizat ca se are in vedere elaborarea unui plan ce prevede realocarea fondurilor de preaderare destinate Romaniei, astfel incat ele sa fie directionate catre inlaturarea efectelor inundatiilor. De asemenea, in acest scop se vor aloca sume de bani si prin Fondul Solidaritatea. Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a aratat ca Uniunea Europeana va sprijini tara noastra atat pe moment, cat si pe termen lung, in sensul construirii unor diguri care sa protejeze asezarile umane si localitatile de riscul producerii altor inundatii. Jonathan Scheele a mai spus ca, deocamdata, nu poate aprecia nici cuantumul sumelor care vor fi alocate Romaniei si nici momentul cand va fi realizat planul de realocare a fondurilor de preaderare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.