Premierul Emil Boc si fostul prim-ministru Calin Popesc Tariceanu au venit miercuri la Judecatoria Sectotului 5, unde au fost citati pentru a raspunde la intrebari legate de contractul Sterling in procesul in care Tariceanu l-a dat in judecata pe Boc pentrru afirmatii defaimatoare la adresa sa.

Potrivit actiunii depuse in instanta, Tariceanu il acuza pe Boc ca l-a calomniat in legatura cu adoptarea Hotararii de guvern privind aprobarea actului aditional nr. 11 la contractul de explorare si impartire a productiei pentru perimetrele XIII Pelican si XV Midia, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si Sterling Resources Ltd, transmite NewsIn.

In actiune se mai arata ca Emil Boc l-a acuzat pe fostul premier, Calin Popescu Tariceanu, ca a incalcat legea si ca a prejudiciat interesele Romaniei, premeditand „o afacere in favoarea unor grupuri de interese”.

Boc: Tariceanu e un hot (figurativ)

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, ca raspuns la o intrebare adresata in instanta, in cadrul interogatoriului, ca fostul prim-ministru Tariceanu nu este un hot in sensul dreptului comun, ci in sensul figurativ, al nerespectarii protejarii intereselor statului.

Una dintre intrebarile adresate premierului au fost "Este Calin Popescu Tariceanu un hot? Daca da, ce a furat?", iar Boc a sustinut ca, din moment ce Tariceanu era premier la momentul incheierii actului aditional 11 la contractul cu Sterling, avea datoria de a verifica legalitatea acestuia si daca era in beneficiul interesului statului roman. "Nu (este - n.r.) un hot in sensul dreptului comun, ci in sensul figurativ, al nerespectarii interesului comun", a spus Boc despre Tariceanu. Prim-ministrul in functie a adaugat ca, prin semnarea actului aditional in contractul cu Sterling, Tariceanu nu a respectat Legea Petrolului, care prevede ca, in cazul exploatarilor petroliere, contractele se acorda in urma unei licitatii publice.

Fostul premierul Calin Popescu Tariceanu, care a venit la proces insotit de avocatul sau, dar si de fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu, a raspuns la 22 de intrebari formulate de avocatul lui Emil Boc, Valeriu Stoica. Tariceanu a declarat ca, in calitate de premier, nu avea foarte multe atributii in aprobarea contractului cu Sterling si a actelor aditionale, deoarece inainte ca actul aditional sa ajunga pe masa Guvernului, obtinuse avize din parte ANRM, a Ministerului Justitiei si a Ministerului de Finante. "Nu este un act de vointa personala adoptarea unei HG". In ceea ce priveste rezilierea contractului cu Sterling, despre care vorbise anterior Boc, Tariceanu a sustinut ca exista aceasta posibilitate, dar ca statul ar fi fost obligat la plata unor daune.

Un nou proces pentru Boc

La iesirea din sala de judecata, fostul prim-ministru Tariceanu a sustinut ca la termenul de miercuri al procesului "s-a dovedit" ca acuzatiile aduse de Boc nu au niciun fel de baza. Mai mult, Tariceanu l-a acuzat pe Boc ca nu cunoaste legea, iar actele aditionale la contractul cu Sterling au fost incheiate si adoptate cu respectarea legii in vigoare.

"Tot acest tapaj mediactic care a fost facut acum un an a avut un scop precis - ma viza personal, eram inscris in cursa pentru sefia PNL. Acest efect s-a facut simtit asupra colegilor mei, care au considerat ca un astfel de scandal poate sa aduca un prejudiciu partidului si mie personal. Epilogul il cunoasteti ... contracandidatul meu a castigat", a aratat Tariceanu.

Referitor la afirmatia lui Emil Boc, potrivit careia ar fi un "hot" in sens figurat, Tariceanu a precizat ca aceasta afirmatie "s-ar putea sa faca obiectul unei actiuni penale". De asemenea, fostul prim-ministru a aratat ca isi mentine pretentiile financiare in acest proces, considerand ca a fost prejudiciat moral, atat el, cat si familia sa, din cauza afirmatiilor facute de Boc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.