Decizia primului ministru, Calin Popescu Tariceanu, de a nu demisiona nu a fost bine primita de catre democrati. Chiar daca, in final, au fost de acord cu hotararea acestuia, liderii PD care au participat la Consiliul de Conducere al Aliantei D.A i-au cerut sa demisioneze si au incercat, timp de circa cinci ore, intr-o atmosfera deosebit de tensionata, sa-l convinga ca acum este momentul oportun pentru a face acest gest. "Noi ne-am prezentat la aceasta intalnire cu dorinta de a declansa alegerile anticipate, dar premierul nu a fost de acord.

Desi am incercat sa-i prezentam care sunt avantajele unei asemenea decizii, el a refuzat", au declarat surse din conducerea PD. Potrivit acestora, primul ministru si-a argumentat hotararea invocand "probleme de constiinta". Sursele sustin ca premierul le-a spus partenerilor de guvernare de la PD ca nu-l lasa constiinta sa demisioneze acum, cand tara se afla sub ape.

"Premierul ne-a spus ca nu mai doreste sa demisioneze, deoarece acest gest ar afecta procesul de refacere al tarii, dar si integrarea in UE. El a afirmat ca nu poate fi partas la esecul integrarii", au aratat sursele. Democratii si-au insotit cererea de demisie adresata lui Calin Popescu Tariceanu de explicarea faptului ca se rateaza un moment deosebit de prielnic ca Alianta D.A. sa castige cu adevarat puterea. De asemenea, sursele sustin ca premierului i s-a atras atentia ca imaginea sa si a celor doua partide, PNL si PD, vor fi afectate, deoarece refuzul demisiei va demonstra inconsecventa.

"In cadrul discutiilor, i s-a spus lui Tariceanu ca nu se poate juca demisia, ca, o data anuntata, el si ceilalti ministri trebuie sa fie consecventi, ca imaginea in politica tine si de fermitate. Premierului i s-a mai atras atentia ca oportunitatile in politica se valorifica", au mai spus sursele citate. Pedistii au avut de luptat nu numai cu prim-ministrul, ci si cu UDMR si PC, care nu au dorit schimbari politice. Lui Marko Bela si Dan Voiculescu, reprezentantii PD le-au propus ca, in schimbul renuntarii la anticipate, sa accepte schimbarea presedintilor pesedisti ai celor doua Camere. Raspunsul nu a fost concludent.

Reticentele UE, ca o manusa pentru liberali

Decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu de a nu mai demisiona nu a fost luata ieri, dupa vizita de luni de la Bruxelles, asa cum a lasat sa se inteleaga seful guvernului. Liderii PNL cautau, de cateva zile, o solutie de iesire din impasul creat de declaratia lui Tariceanu de a-si depune demisia dupa ce discuta cu inaltii oficiali europeni. Confruntati cu criticile dure ale presei, care le-au reprosat obsesia pentru a organiza alegeri anticipate cand tara este afectata de inundantii, liderii PNL estimau ca va fi practic imposibil ca, in octombrie, sa convinga electoratul nu numai sa sprijine Alianta, dar si sa vina la vot.

Sperantele liberalilor se indreptau catre un semnal politic negativ de la Bruxelles, care sa permita o abandonare rezonabila a subiectului demisiei. Pe cai diplomatice, existau deja semnale ca alegerile anticipate nu sunt vazute cu ochi buni de catre Comisia Europeana, astfel ca planul de retragere a demisiei pe motiv de interes national fusese conturat inca de luni dimineata, dinaintea plecarii lui Tariceanu la Bruxelles.

Declaratia comisarului european pentru extindere Olli Rehn, care a insistat asupra faptului ca Romania nu trebuie sa se concentreze pe anticipate, ci pe indeplinirea masurilor de reforma in vederea aderarii, le-a venit ca o manusa liberalilor. Ieri dimineata, ei s-au gandit ca opozitia Comisiei Europene, care nu era destul de ferma, nu ar fi un argument suficient ca Tariceanu sa iasa cu fata curata din acest circ. In plus, n-ar fi dat bine ca alegatorii sa ramana cu perceptia ca prim-ministrul joaca dupa cum ii cinta Bruxellesul. Asa a aparut in discursul public al premierului grija pentru reconstructia zonelor calamitate.

Primul care a aflat de noul plan al PNL a fost presedintele Traian Basescu. Desi fusese anuntat de luni dimineata de aceasta posibilitate, schema l-a lasat masca pe seful statului, care nu credea ca premierul va mai reveni inca o data asupra demisiei. In plus, Basescu era pus intr-o postura delicata. In primul rand, Basescu subliniase ca inundatiile nu sunt asa castrofale cum le prezinta presa, deci retragerea demisiei premierului nu ar fi fost justificata din aceasta perspectiva.

Apoi, Traian Basescu se declarase public solidar cu decizia de joia trecuta a lui Tariceanu a demisiona. Prins in corzi, pentru ca nu putea contracara public motivul de retragere a demisiei invocat de Tariceanu - inundatiile -, Basescu a fost nevoit sa accepte, cu mare greutate, noua miscare politica a PNL. Si pedistii s-au vazut in aceeasi situatie ca si Basescu, la sedinta Consiliului National de Conducere al Aliantei D.A.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.