Astazi se implinesc 20 ani de la violentele din Targu Mures din 1990 cand intre comunitatea de maghiari si cea de romani s-au produs lupte de strada soldate cu 5 morti si 278 de raniti.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca in martie 1990 conflictul izbucnit intre romani si maghiari s-ar fi putut transforma intr-un razboi civil si ca a fost "inclusiv o incercare de contrarevolutie" pentru a "opri procesul de democratizare inceput in decembrie 1989".

"Lupta de libertate impotriva reprezentantilor vechiului regim, la urma urmei, fiindca sunt convins ca de fapt in Targu Mures, in 19-20 martie 1990, s-a incercat o blocare a tuturor rezultatelor obtinute deja in decembrie 1989 si a fost inclusiv o incercare de contrarevolutie pentru a bloca, pentru a opri procesul de democratizare demarat in decembrie 1989. Daca s-ar fi reusit acest lucru, daca s-ar fi reusit declansarea unui anumit razboi civil - fiindca a existat acest risc. Ulterior, pentru unii pare socant ce spun, dar la vremea respectiv a existat acest risc”, a sustinut vicepremierul Marko Bela, citat de corespondentul NewsIn.

Lidrul UDMR a adaugat ca, daca lucrurile ar fi luat o alta intorsatura, nu doar maghiarii din Romania ar fi avut de suferit, ci intregul proces de democratie.

"Daca s-ar fi reusit, probabil s-ar fi blocat nu numai dobandirea drepturilor maghiarilor din Romania si luptei pentru identitatea nationala, ci un intreg proces de democratizare in Romania s-ar fi blocat pentru mult timp”, a spus Marko. „Eu cred ca trebuie sa-i comemoram pe cei care au cazut victime acestei incercari, acestui scenariu, si sa-i comemoram si cu scopul de a trage anumite invataminte, fiindca, de fapt, dupa aceea, prin comportamentul comunitatii locale, prin comportamentul comunitatii maghiare, am reusit sa continuam lupta politica pentru dobandirea drepturilor nationale si, in acelasi timp, sa continuam un proces de democratizare in Romania”, a mai sustinut vicepremierul.

Ce s-a intamplat acum 20 de ani

Luptele de strada dintre cele doua comunitati au survenit “Zilei Maghiarilor de Pretutindeni” din 1990 cand reprezentantii comunitatilor maghiare din mai multe orase din Ardeal au arborat insemne si drapeluri ungare, au inlocuit inscriptii romane si au instigat populatia romana prin lozinci si cantece provocatoare. De asemenea, in acelasi context, au fost profanate o serie de simboluri romanesti: statuile lui Avram Iancu din Targu Mures si Nicolae Balcescu din Sovata.

Pe 20 martie comunitatea maghiara din Targu Mures a arborat steagul Ungariei pe cladirea Primariei din Targu Mures si au declarat ocuparea orasului.

Ca urmare a acestei actiuni, la scurt timp s-au organizat tabere adverse de romani si maghiari care au iesit in strada. Ciocnirea dintre cele doua tabere, separate doar de un cordon nesemnificativ al politiei au dus la violente stradale deosebit de grave.

Cele doua tabere au fost suplimentate de etnici maghiari si romani venit din satele din apropiere care au incendiat vehiculele din apropiere.

Dupa aceste intamplari, drumurile de acces catre Targu Mures au fost baricadate pentru a preveni venirea altor protestatari, trupe armate au intrat in oras, cu tancuri si blindate, iar astfel conflictul a fost oprit.

Urmarile acestui conflict interetnic au fost grave, luptele de strada fiind soldate cu 5 morti (doi romani si trei maghiari) si 278 de raniti.

In urma anchetei au fost trimise in judecata 30 de personae, iar alte 21 au fost arestate, insa dosarele de omor au ramas cu autor necunoscut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.