Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca "ideea nastrusnica" a eurodeputatului Cristian Preda, ca presedintele sa poata dizolva Parlamentul in caz de crize politice, dezvaluie de fapt planul ascuns al presedintelui Basescu, respectiv controlarea Legislativului.

Intr-o emisiune la Antena 3, Iliescu s-a aratat nemultumit de ideea unicameralismului, considerand "atacul la democratie, atacul la institutiile statului, atacul la Constitutie, atacul la Parlament" drept un "aspect grav in viata noastra politica". "Ceea ce a propus domnul Basescu este inacceptabil pentru dezvoltarea noastra viitoare. Aceasta idee, un Parlament monocameral cu 300 de membri, sa fie mai usor controlabil...", a spus fostul presedinte.

El a criticat si propunerea lui Cristian Preda ca presedintele sa poata dizolva mai usor Parlamentul. "Acum vad ca fostul consilier prezidential al domniei sale vine si cu o idee nastrusnica – presedintele sa aiba puteri de dizolvare oricand vrea el a Parlamentului. Pai unde ne mai aflam? Asta este tentatie totalitara, este atac direct la democratie, e atac direct la statul de drept, e atac direct la institutiile statului. Asta este ceea ce trebuie Romaniei? Deci domnul Preda nu face decat sa dezvaluie gandul ascuns al domnului Basescu atunci cand a initiat acest referendum. Referendumul nu este imperativ, referendumul este consultativ", a punctat Iliescu.

Liderul PSD a sustinut ca ideea de a desfiinta Senatul a mai avut-o si Visinski. "Senatul Romaniei, care a fost creat in secolul XIX ca institutie – ca am avut Parlament bicameral tot timpul – a fost desfiintat in 1946, la presiunea lui Visinski (A.I. Visinski ministru adjunct de externe al URSS si, dupa al doilea Razboi Mondial, presedinte al Comisiei Aliate de Control pentru Romania, care a ajutat la instalarea primului Guvern comunist, condus de Petru Groza – n.r.) Acum Basescu nu face decat sa repete aceasta actiune impotriva Senatului, impotriva acestei institutii care are traditie", a conchis Iliescu.

Eurodeputatul PDL Cristian Preda si-a prezentat vineri pozitia privind revizuirea Comstitutiei, una din tezele sale fiind aceea ca seful statului sa poata dizolva Legislativul in situatiile de blocaj politic, insa nu e de acord cu desfiintarea Senatului,pe care il vede ca pe o Camera a regiunilor.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Primul punct al schitei de reforma constitutionala prezentat de Preda este instituirea unui regim semiprezidential in care presedintele are atributii mult mai clare. Astfel, euroaprlamentarul PDL a apreciat, in cadrul unei conferinte pe care a sustinut-o, vineri, la Institutul de Studii Populare, ca seful statului ar trebui sa dobandeasca dreptul de a dizolva forul legislativ ori de cate ori apare o criza politica ce poate fi deblocata in urma unor noi alegeri parlamentare. "Ar trebui sa existe un articol prin care presedintele sa poata dizolva Parlamentul, indiferent de momentul in care criza se produce, nu ca acum cand poate fi dizolvat doar in situatia in care un Guvern nu este votat. Crizele politice apar nu doar la formarea guvernului, ci apar si pe parcurs. Este sanatos, ca un mijloc de depasire a unor crize in relatia dintre guvern si Legislativ, ca un factor constitutional sa dispuna de capacitatea de a dizolva Camerele", a spus Preda. El a spus ca nu exista riscul ca seful statului sa abuzeze de acest drept, invocand exemplul Frantei, unde presedintii au uzita Preda crede ca ar trebui inscris explicit in textul constitutional dreptul sefului statului de a prezida sedintele Guvernului.t rar de dreptul lor din cauza procedurii costisitoare, dar si a riscurilor politice. In ceea ce-l priveste pe presedinte,

Citeste si:
Ciolacu: Din cate stiu, Iliescu nu e presedinte de onoare al PSD
Ciolacu: Din cate stiu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.