Premierul Emil Boc a povestit marti, intr-o emisiune televizata, cum a pazit cu bata sediul Primariei din Cluj-Napoca in zilele Revolutiei si cum a lucrat in anii comunismului la CAP, dupa ce a ratat admiterea la Facultatea de Drept.

Boc spune ca in decembrie 1989 era student in anul al IV-lea si a povestit ca, dupa ce au inceput manifestatiile in strada, s-a dus in piata din centrul Clujului impreuna cu alti colegi. "Mai multi colegi erau deja in fata Armatei si Politiei (Militiei n.r.), care facusera un zid si, dintr-o data, am auzit ca se trage. Instinctiv, toti ne-am aruncat pe unde am putut. (...) Langa mine era un tanar care avea un fas rosu si prin el iesea sangele, o sa tin minte toata viata. (...) Se pare ca gloantele au fost trase in asfalt si au ricosat", a relatat seful Executivului la OTV.

El a declarat ca a fost una dintre persoanele care, in 22 si 23 decembrie, a pazit "cu bata" sediul Primariei din Cluj-Napoca, dar si dintre cei care au reprezentat studentii, pana in 15 ianuarie 1990, in conducerea orasului Cluj-Napoca. "Stateam cu bata si pazeam. Ce arme, de unde sa avem arme?", a spus el. Boc a precizat ca nu a cerut niciodata certificat de revolutionar.

Seful Executivului spune ca, la acea vreme, a perceput Revolutia ca pe o "revolta populara" generata de ura fata de sistem, dar ca acum are mai multe semne de intrebare. "Totul mi se parea <pe bune>. Aveam impresia ca este pornita o revolta populara, o ura fata de sistem. (...) Realitatea era insa alta, dar ce am perceput era o miscare naturala a oamenilor de a schimba regimul. Acum insa am mult mai multe semne de intrebare decat atunci", a spus el.

Angajat la CAP

Boc a mai relatat cum, dupa ce a terminat liceul in 1984, s-a pregatit pentru Facultatea de Drept, unde concurau 25 de tineri pentru un loc, dar a fost respins "primul sub linie" cu media 8,71. "Marea mea ambitie a fost ca nu am luat nicio ora de meditatie, desi parintii mei s-au oferit. Fusesem la olimpiade nationale de istorie, castigasem premiul III, eram orgolios", a spus prim-ministrul. Solutiile dupa ratarea examenului, relateaza el, erau fie un an si sase luni de Armata, fie angajarea la CAP - alternativa care ii permitea sa invete pentru examen dupa orele de munca. "Am lucrat pe camp, am luat balotii si i-am pus in tractor, am cosit daca era nevoie".

Emil Boc spune ca nu a aflat decat inainte de inscrierea la cel de-al doilea examen ca istoria fusese eliminata dintre materiile de la admitere si s-a vazut nevoit, astfel, sa dea examen la Facultatea de Istorie si Filosofie, unde a intrat primul, cu media 9,87. In 1990, spune el, a dat admitere la Drept, unde a fost admis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.