Guvernul a decis declasificarea ultimelor date si informatii din dosarul Revolutiei de la 1989, documente cu calificativ "secret de stat", "strict secret" si "secret", a anuntat premierul Emil Boc.

"Din acest moment, datorita faptului ca asemenea informatii, dezvaluite, nu mai pot prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica sau interesele persoanelor de drept public sau privat, dupa publicarea in Monitorul Oficial pot fi accesate de persoanele interesate", a declarat Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Boc a apreciat ca, prin decizia Guvernului, dosarul Revolutiei din 1989 va avea "cat mai multa transparenta cu putinta", iar adevarul despre Revolutie va fi validat in baza documentelor declasificate.

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a anuntat pe 1 martie, in cadrul unei intalniri cu revolutionarii de Asociatia 21 Decembrie 1989, ca urmeaza sa fie declasificate si ultimele documente privind Revolutia, acestea fiind solicitate de Parchetul General. Oprea a precizat ca este vorba despre aproximativ 1.000 de file.

Guvernul a aprobat, in sedinta din 10 februarie 2010, o hotarare pentru declasificarea unor informatii secrete de stat emise de Ministerul Apararii Nationale, ca urmare a faptului ca dezvaluirea acestora nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat. Astfel, au fost declasificate 7.617 file din documente cu nivel de clasificare secret de stat emise de Ministerul Apararii Nationale.

Declasificarea actelor din dosarul Revolutiei a inceput la cererea Parchetului General, in urma demersurilor facute de Asociatia 21 Decembrie, care a intentat un proces la CEDO statului roman, pentru nesolutionarea dosarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.