Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a anuntat ca PNL va contesta miercuri, la CCR, legea care modifica Statutul functionarilor publici, atat din punct de vedere procedural cat si al prevederilor de fond, precizand ca liberalii se vor intalni cu PSD pentru a analiza daca demersul poate fi comun.

"Am luat decizia in grup ca maine sa contestam la CCR aceasta lege, atat din punct de vedere procedural, cat si al prevederilor de fond care sunt in contradictie cu prevederile Constitutie, tinand cont ca Legea 188 e o lege organica, care a facut posibila aderarea la UE", a precizat marti vice-liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu.

El a relatat ca a fost contactat de un lider PSD, care l-a anuntat ca si social-democratii au intentii similare si care l-a intrebat daca este de acord ca demersul sa fie comun. "Le-am propus ca maine (n.r.miercuri) sa se intruneaca cele doua colective de lucru, sa vedem daca putem cadea de acord. Daca nu, atunci noi vom avea un set de argumente, ei un alt set. Dar eu cred ca ne vom intelege sa avem argumente comune, astfel incat demersul sa fie al celor doua grupuri", a explicat liberalul, transmite NewsIn.

Pe de alta parte, Nicolaescu a anuntat ca grupul PNL a decis sa nu participe la sesiunea de vot final in care va fi supus votului proiectul de lege. "Vom urmari votul final, avand convingerea ca nu va fi numarul suficient de parlamentari. Exista un secretar de sedinta din partea opozitiei, care va numara in permanenta numarul de deputati prezenti in sala la vot final", a precizat deputatul.

PSD se alatura “protestului”

Deputatul social-democrat Valeriu Zgonea a declarat marti, in debutul sedintei de plen, ca atata timp cat "legalitatea" nu va fi prezenta in plenul Camerei Deputatilor, parlamentarii PSD, PC nu vor fi prezenti la sedinta.

"In numele grupului parlamentar al PSD si PC va spunem ca, atata timp cat legalitatea nu va intra in aceasta sala, colegii mei nu vor fi prezenti. Eu voi fi sus ca secretar de sedinta dar astazi nici la dezbaterea pe lege si nici la votul final colegii mei nu vor fi prezenti, informatiile mele sunt ca si colegii liberali vor face la fel si poate este un semnal pentru dumneavoastra sa discutati cu distinsii dumneavoastra colegi care conduc grupurile parlamentare si sa revenim intr-o stare de normalitate", a declarat Zgonea in plen.

Social-democratul a aratat ca intelege ca PDL are peste 4000 de sefi de deconcentrate pe care trebuie sa-i protejeze, dar ca nu este de acord ca trebuie incalcat Regulamentul Camerei si ca parlamentarii sa se umileasca in fata unui Guvern incompetent.

"Daca noi nu respectam regulamentul, probabil ca fiecare sefut si sefulet din Romania isi va permite sa umileasca orice cetatean, ca intr-o reclama la vin in care vedeti un baiat care aduce toate documentele la administratia financiara si functionarul ii spune ca ii mai trebuie o hartie, cand el se juca bilute. Probabil ca sefii dumneavoastra de deconcentrate joaca foarte multe bilute", a constatat Zgonea, care a tinut insa sa isi ceara scuze pentru limbajul "neconventional" pe care l-a folosit cu o zi inainte in plen, cand i-a acuzat pe pedelisti ca au dat o lege pentru cei 4000 de oameni care "i-au pupat in fund".

Pe de alta parte, Nicolaescu a precizat ca PNL va solicita Comisiei juridice analizarea acitivitatii presedintei Comisiei de administratie, Sulfina Barbu, "pentru incalcarea Regulamentului la convocarea si desfasurarea acitivitatii Comisiei". "Daca se va gasi vinovata, solicitam schimbarea din functia de presedinte al Comisiei", a spus Nicolaescu.

Liberalul a explicat ca, incepand de luni seara, exista "o situatie de blocaj in Parlament, ca urmare a modului abuziv in care PDL, in frunte cu presedinta Camerei, au incercat sa impuna un proiect de lege, care nu intruneste conditiile regulamentare pentru a putea fi dezbatut in plen", ceea ce a dus la decizia liberalilor de a nu participa la "conducerea smecheareasca a lucrarilor Camerei".

Legea de modificare a Statutului functionarilor publici a fost adoptata marti de Camera Deputatilor cu 172 voturi favorabile, niciun vot "impotriva" si nicio abtinere.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz. PNL si PSD au lipsit de la vot


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.