Europarlamentarul Tokes Laszlo a facut publica, luni, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Oradea, o noua lista care cuprinde numele a 36 de ofiteri ai Securitatii.

Dezvaluirile lui Tokes vin la doua saptamani dupa ce fostul episcop reformat a dat publicitatii o lista similara, cu 100 de nume ale unor fosti ofiteri de Securitate si Militie care ar fi urmarit angajati ai Bisericii Reformate.

Nouas lista cuprinde numele a 36 de ofiteri ai fostei Securitati din judetele Bihor, Arad, Bistrita Nasaud, Satu Mare, Salaj, Mures, Brasov, Cluj si Harghita. Pe lista se regasesc numele a sase ofiteri din judetul Bihor: Ioan Teres, Florea Ghiea, Mihai Dulama, Petru Oros, Liviu Radu si locotenentul major Ochea, caruia Tokes nu a reusit sa ii afle prenumele.

Nu se poate vorbi de o democratie reala nici in Romania si nici in celelalte state foste comuniste cata vreme nu au fost judecate crimele comunismului. Cred ca ar fi cazul sa inceapa judecarea acestor cazuri si sa aflam cine a stat in spatele evenimentelor sangeroase de la Targu Mures, a mineriadelor si a celor intamplate in Piata Universitatii din Bucuresti” a declarat europarlamentarul Laszlo Tokes, transmite NewsIn.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a mai afirmat ca, alaturi de Institutul de Investigarea a Crimelor Comunismului, a reprezentat Romania la Conferinta Internationala „Crimele Regimului Comunist” de la Praga. Cu aceasta ocazie, a fost adoptata o declaratie in 11 puncte care cuprinde si intentia de a infiinta o instanta internationala pentru condamnarea crimelor regimurilor comuniste din Europa. Instanta ar urma sa functioneze pe modelul Tribunalului de la Nürnberg, care a condamnat liderii Germaniei naziste.

Nazismul si comunismul sunt gemeni. Este inadmisibil ca, in timp ce negarea Holocaustului poate fi pedepsita de lege, negarea terorii comuniste nu este supusa niciunei astfel de rigori. Totodata, este de neinteles de ce Occidentul trateaza cu indiferenta aceasta tema a condamnarii comunismului, insinuand necesitatea crestina de a ierta pacatele si a uita trecutul. Nu poate fi insa vorba despre iertarea pacatelor fara o penitenta anterioara. Consider ca infiintarea unei instante internationale pentru condamnarea crimelor comunismului ar face cu adevarat dreptate victimelor acestui regim”, a declarat europarlamentarul Tokes Laszlo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.