Fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a elaborat un proiect de modificare a Constitutiei care prevede nici mai mult, nici mai putin, decit desfiintarea functiei de presedinte al Romaniei.

Tudor Chiuariu, deputat PNL si fost Ministru al Justitiei, a lansat ieri in dezbatere publica proiectul sau pentru revizuirea Constitutiei, intitulat "Constitutia Libertatii". Proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegatiei Permanente si Congresului Partidului National Liberal. De asemenea, orice cetatean interesat poate trimite observatiile si comentariile sale pe site-ul www.tudor-chiuariu.ro

"Reforma profunda a statului nu se poate opri la numarul de parlamentari. E nevoie de o reasezare a statului pe principiile simplificarii si reducerii intregului aparat administrativ, transparentei actelor legislative, eliminarii surselor de risipa si coruptie, eliminarii politizarii si a abuzului administrativ, lustratiei fostilor comunisti si securisti. Avem nevoie de un moment de eliberare, de un moment 1990 in in istoria noastra constitutionala, pentru o buna guvernare si un stat care sa inceteze sa fie agresorul cetateanului-contribuabil", prezinta documentul liberalului.

Ce presupune proiectul lui Chiuariu:

  • 1. Desfiintarea functiei de presedinte.
  • 2. Limitarea numarului serviciilor secrete la 3.
  • 3. Un guvern cu maxim 15 ministere.
  • 4. Un Parlament cu maxim 200 de membri si cu doua Camere cu atributii diferite.
  • 5. Institutionalizarea opozitiei parlamentare.
  • 6. Obligativitatea dezbaterii publice prealabile a actelor legislative si controlul mai strict asupra executivului, prin motiuni si controlul de constitutionalitate al ordonantelor.
  • 7. Depolitizarea si reforma justitiei, prin schimbarea modului de numire in functiile de conducere, reforma Consiliului Superior al Magistraturii, interdictia ca organizarea judiciara sa faca obiectul ordonantelor sau ordonantelor de urgenta ale Guvernului, un buget minim alocat justitiei.
  • 8. O Curte Constitutionala mai eficienta, mai tanara, mai experimentata, cu garantii sporite de independenta.
  • 9. Reforma administrativa: crearea regiunilor, in numar de 12, garantarea functiei publice neutre si profesioniste, separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice.
  • 10. Reforma morala. Principiul lustratiei, principiu constitutional: ofiterii si colaboratorii fostei Securitati, precum si fostii membri ai PCR care au detinut functii de conducere in partid, nu pot ocupa niciuna dintre functiile reglementate de Constitutie.

Tariceanu nu este de acord

Intrebat daca agreeaza propunerea colegului de partid Tariceanu a raspuns ca "politica trebuie facuta intodeauna cu realism". "Arhitectura institutionala a unei democratii presupune existenta acestei institutii (Presedintia - n.r.). Ceea ce cred ca este important este cum definim rolul si atributiile institutiei prezidentiale. Functia de moderator a presedintelui nu trebuie din punctul meu de vedere subestimata sau minimalizata, este o functie extrem de importanta, cu un rol bine definit in societate. Acest rol, exercitat conform prerogativelor constitutionale, poate sa duca de foarte multe ori la eliminarea unor conflicte politice si sociale grave", a argumentat liderul deputatilor PNL.

Cu acesta ocazie Tariceanu si-a lansat propriul proiect de revizuire a constitutiei, diferia de cea a colegului sau: "Eu intotdeauna privesc astfel de propuneri cu foarte multa deschidere si sunt oricand dispus, cum ar trebui sa fie toti oamenii politici, la un efort intelectual pentru a le discuta cu seriozitate si nu de pe o pozitie hai sa spunem rigida, eventual partizana", a spus liderul grupului PNL din Camera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.