Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu sustine ca PSD are nevoie de pace interna si ii invita pe colegii sai la stoparea actiunilor de intimidare si de marginalizare astfel incat partidul, prin noua sa configuratie, sa fie "varianta optima a viitorului politic".

"Inainte de a trece la stabilirea unor prioritati programatice, inainte de a alege persoane, va trebui sa incheiem intre noi PACEA. Daca termenul pare prea dur va trebui sa apelam cel putin la cel de destindere. Daca nici acesta nu pare potrivit, atunci va trebui macar sa instauram o atmosfera interna rezonabila pentru a putea discuta si decide in mod rational si temeinic. Nu va trebui sa ne intereseze care dintre grupari o va invinge pe cealalta, ci care dintre echipe va fi capabila politic, profesional si comportamental sa reconfigureze partidul pentru a-l oferi ca varianta optima a viitorului politic al Romaniei. Va chemam, deci, daca nu la incetarea ostilitatilor, macar la un armistitiu, la incetarea acuzatiilor reciproce, la stoparea actiunilor de discreditare, de marginalizare, de intimidare, la respect si pretuire reciproce", arata Cristian Diaconescu, in documentul intitulat "Social democratia: Renasterea sperantei" cu care se prezinta in alegerile interne din partid.

"De prea mult timp ne aflam intr-un razboi tacit si cvasi-generalizat. In partid, ca si in Romania, in general, nu-l mai vedem pe cel de alaturi ca pe un coleg, ca pe un semen, ci ca pe un competitor, adversar, chiar dusman", continua fostul ministru de Externe, transmite NewsIn.

Cat despre viitorul presedinte al PSD, Diaconescu spune ca acesta trebuie sa ofere cele mai bune solutii privind "garantarea unui mediu de dezbatere si afirmare care sa asigure sanse egale tuturor membrilor sai, sustinerea libertatii de gandire si exprimare, care nu va accepta nici o scuza pentru a incalca drepturile si libertatile fundamentale ale omului precum si regulile democratice de functionarea ale statului de drept".

Social-democratul considera ca varianta alegerii conducerii pe lista este "salutara", dar prezinta dezavantajul de a "diviza" partidul. "Varianta de conducere colegiala in care viziunea politica strategica, onestitatea si bunacredinta sa se combine cu experienta organizatorica si teritoriala este salutara. Cu toate acestea varianta alegerii conducerii colegiale pe lista poate avea marele dezavantaj de a diviza partidul in grupuri", mai spune Diaconescu. El mai invoca necesitatea promovarii femeilor si tinerilor in structurile de conducere la nivel central si local.

"Partidul nostru trebuie sa castige urmatoarele alegerii, iar pentru aceasta are nevoie de o alta strategie decat cele aplicate in ultimii sase ani.(...) Singura noastra solutie este o noua perspectiva, care nu poate fi implementata printr-o reciclare a vechilor conduceri, in speranta ca poate a doua oara acestea vor invinge partidele de dreapta", mai recomanda Diaconescu.

Candidatul la presedintia PSD face o analiza a strategiei partidului in ultimii ani. "Din partidul credibil pe al carui cuvant se putea conta, ne-am transformat intr-un partid al promisiunilor fara baza in realitatile romanesti. Am promis si cand trebuia si cand nu trebuia, am promis si cand stiam ca nu ne putem tine de cuvant. Am devenit un partid disponibil sa negocieze oricand aranjamente politice, la putere sau in opozitie, care sa ii faca pe unii sau altii fericiti", scrie liderul PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.