Monica I. Ridzi si consiliera sa ar fi facut presiuni asupra functionarului din MTS Petru Toma Claudiu Constantinescu, pentru a intocmi 3 note de intrare-receptie, prin care se atesta, in mod nereal, ca electronicele cumparate au ajuns mai repede la minister, spun surse apropiate partilor din dosar.

Astfel, fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi, impreuna cu Ioana Varsta, consiliera sa, au facut presiuni directe, dar si prin alti angajati din minister, asupra functionarului Constantinescu si l-au determinat sa faca trei note intrare-receptie, fara numar, datate 4 mai 2009, prin care a atestat in fals ca la MTS au ajuns la acea data electronicele cumparate. In realitate, electronicele au fost aduse mult mai tarziu, spun aceleasi surse, citate de NewsIn.

Conform acelorasi surse, directorul economic din MTS, Paul Diaconu, i-ar fi atras atentia lui Ridzi ca preturile produselor pe care urmau sa le cumpere erau peste cel al pietei. Fostul ministru i-ar fi spus "sa-si vada de treaba lui", pentru ca totul a fost stabilit de ea si de consiliera sa de imagine, Ioana Varsta. Mai apoi, functionarul Claudiu Constantinescu ar fi auzit o discutie intre Ridzi si Varsta, in care fostul ministru ii povestea de discutia cu Paul Diaconu, mentionand ca "i-a dat o lectie pentru viitor".

Pentru acest nou contract, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele mai multor functionari si directori din Ministerul Tineretului si Sportului, care i-ar fi fost complici Monicai Iacob Ridzi.

"Si proasta asta de Ridzi, de ce nu se duce la chioru'!?"

Jurnalistul Catalin Tolontan a publicat, miercuri, pe site-ul sau, mai multe discutii dintre functionari ai MTS sau invinuiti din acest dosar si procurori. De exemplu, intr-o discutie din ianuarie 2010, purtata de procurori cu unul din invinuitii din dosarul 2 Mai, acesta spune ca a fost angajat politic la minister si a semnat diverse documente pentru ca asa i s-a spus.

"- Ce stiti sa faceti?
- (tace)
- Ne puteti spune cum se emite o factura?
- (incepe sa plinga) Nu stiu…
- Si cum ati fost angajat? Cum ati ajuns sa semnati documente in dosarul 2 Mai?
- Credeti-ma, eu am fost angajat politic, sint membru PD-L. Nu stiu mare lucru despre MTS, dar am semnat pentru ca asa mi s-a spus".

Tolontan scrie ca numele presedintelui Traian Basescu a fost rostit in mod repetat de cei implicati in dosar, "ca o portita salvatoare". Astfel, Mihai Marcuta, seful achizitiilor din minister, ar fi strigat "Si proasta asta de Ridzi, de ce nu se duce la chioru' dupa ajutor!?". "Si el era inregistrat. La citeva ore, dupa o intilnire cu premierul Boc, Ridzi demisiona. Daca ar fi ramas in functie, DNA ii putea pune in orice secunda catuse pentru ca era clar ca falsifica documente oficiale, incercind sa stearga urmele", mai arata Tolontan.

Unul din contractele Ministerului Tineretului si Sportului, pentru care DNA cere Parlamentului avizul pentru extinderea urmaririi penale pe numele Monicai Iacob Ridzi, a fost incheiat cu o firma al carui administrator este vicepresedintele filialei PDL Gaesti, Aurica Bojin, potrivit surselor NewsIn. Astfel, Monica Iacob Ridzi ar fi incheiat, in perioada in care era ministru al Tineretului si Sportului, doua contracte prin care a cumparat pentru minister laptopuri, telefoane mobile si fixe, imprimante, xeroxuri, frigidere si aspiratoare la preturi supraevaluate, una din firmele de la care a fost facuta achizitia fiind a vicepresedintelui filialei PDL Gaesti, Aurica Bojin, potrivit unor surse apropiate partilor din dosar.
Ministerul a cumparat de la Carpatik Impex SRL din Gaesti, firma unui membru PDL, electronice cu un adaos de 69.926,84 de lei. De asemenea, ministerul Turismului a mai cumparat produse electronice de la SC Calin SRL Curtea de Arges, cu 23.790, 48 de lei, in conditiile in care firma le luase cu 15.667,28 de lei, aplicand un adaos de 8.123,2 de lei. Astfel, prejudiciul pe care l-ar fi produs ministerului a fost de aproximativ 100.000 de lei. Mai mult, contractele ar fi fost incheiate cu doar cateva zile inainte de intrarea in vigoare a OUG 34/2009, privind rectificarea bugetara, prin care se interzicea achizitionarea de bunuri in institutiile statului.

Potrivit Evenimentului Zilei, cel care ar fi dat-o pe Ridzi pe mana procurorilor in cea doua speta, pentru care procurorii DNA cer urmarirea penala, este Paul Diaconu, fostul sef al Directiei Economice din MTS, acuzat si el in scandalul "2 Mai".

Directia Nationala Anticoruptie a trimis, marti, procurorului general, o cerere, in urma careia Kovesi ar putea solicita Parlamentului avizul pentru urmarirea penala in cazul Ridzi, pentru un nou contract al Ministerului Tineretului si Sportului. Ridzi este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata si participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la Legea contabilitatii, in forma continuata. DNA precizeaza ca faptele pentru care se cere avizul Parlamentului sunt altele decit cele pentru care s-a inceput urmarirea penala in vara anului trecut.

DNA: Unele dialoguri publicate in presa in cazul Ridzi nu se regasesc la dosar

Directia Nationala Anticoruptie precizeaza, intr-un comunicat, ca unele dialoguri publicate miercuri de doua cotidiane in cazul Ridzi nu se regasesc in probele de la dosar, iar procurorul sef al DNA nu a participat la actele efectuate in dosarul fostului ministru al Tineretului si Sporturilor. DNA mai arata ca in luna ianuarie nu a fost audiata nicio persoana in dosarul fostului ministru al Tineretului si Sporturilor, iar "presupusul dialog intre anchetatori si persoanele cercetate redat in articolului publicat in Gazeta Sporturilor este fictiv".

Tolontan: Faptul ca anumite dialoguri nu sint consemnate la dosar nu inseamna ca nu sint reale

"Pozitia Gazetei legata de acest comunicat este ferma. Convorbirile publicate in Gazeta sint autentice. Cele mai multe dintre ele s-au purtat pe 13 si pe 14 iulie 2009, in biroul de la etajul 1 al sediului MTS din strada Vasile Conta, in prezenta a 8 persoane si au fost inregistrate audio si video cu o tehnologie Philips", explica jurnalistul pe blogul sau. "Comunicatul DNA contine si erori elementare de logica. Faptul ca anumite dialoguri nu sint consemnate la dosar nu inseamna ca nu sint reale. Nu tot ce este real in Romania este indosariat de DNA! Faptul ca DNA dezvolta o pasiune pentru polemica este treaba acestei institutii, iar a noastra este sa publicam toate marturiile relevante si verificate in posesia carora intram. Asa vom proceda si in continuare", mai arata Tolontan.

DNA verifica calculatorul lui Ridzi

Ministerul Justitiei a trimis, miercuri, presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a unei perchezitii informatice in dosarul Monicai Iacob Ridzi, potrivit unui comunicat remis agentiei NewsIn.

In comunicat se precizeaza ca solicitarea a fost primita din partea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pe 9 februarie.

"Conform Constitutiei si prevederilor legale in vigoare, in cazul ministrilor care, la data inceperii urmaririi penale, sunt si membri ai Parlamentului Romaniei, cererile de retinere, arestare sau perchezitie se incuviinteaza de Camera din care fac parte. Solicitarea se adreseaza presedintelui Camerei Deputatilor sau Senatului de catre ministrul Justitiei", se mai arata in comunicatul MJ.

Procurorul sef al DNA i-a cerut, marti, ministrului Justitiei, sa sesizeze Camera Deputatilor pentru incuviintarea efectuarii perchezitiei informatice a calculatorului folosit de Ridzi la Ministerul Tineretului si Sportului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.