Presedintele PNL Crin Antonescu s-a adresat sambata alesilor locali cu mesajul ca partidul trebuie sa faca optiunile majore de atitudine si strategie politica in vedere atingerii a peste 30% din optiunile electorale, dar a spus ca PNL nu trebuie sa intre in orice conditii la guvernare.
"In fata noastra e o rascruce, nu de natura docrinara, cum e la altii, nu avem o problema sa alegem intre trandafir si mar, avem si poate suntem singurii care beneficiem de asta, de identitate doctrinara certa pentru noi insine si pentru cei din afara noastra, din societate (...) Nu ne aflam in fata unei rascruci de dezbatere docrinara, ci in fata unei optiuni majore de atitudine si strategie politica. Dorim in continuare sa cautam combinatia cea mai convenabila pentru a fi si noi la putere, impreuna cu altii sau pe langa altii, sau asumam azi, in numele uriasului si justificatului capital de frustare din societatea romaneasca, lupta pentru castigarea alegerilor parlamentare, pentru un guvern condus de liberali", a sustinut Antonescu, potrivit Newsin.

Presedintele PNL le-a definit alesilor locali ai partidului guvernarea. "Un om cu apetit politic normal dezvoltat doreste sa guverneze, cu atat mai mult intr-o tara ca Romania, unde se vede cu ochiul liber ca tara e dusa de rapa de o proasta guvernare, nu de criza din America, din Germania, nu de alte conjuncturi nefaste, alinierea planetelor sau de miscarile vrajitorilor violeti (...) Sunt primul care doresc sa guvernam maine daca se poate, in seara asta daca se poate, cu o singura precizare: daca intr-adevar am minime garantii ca guvernarea inseamna ceva din ceea ce noi credem ca trebuie facut pentru Romania, si nu prezenta formala de participanti mituiti la guvernare", a sustinut liderul PNL.

"A guverna inseamna sa vii la putere atunci cand poti sa faci niste lucruri in care crezi, pe care stii sa le faci, despre care crezi ca trebuie facute. Nu inseamna doar sa duci niste oameni sa-i faci ministri, sa mai faci secretari de stat sau directori. Guvernare nu inseamna protectie sociala pentru cateva zeci, sute sau mii dintre noi. Guvernarea pentru noi inseamna posibilitatea de a schimba Romania dupa chipul si asemanarea politicilor, programelor in care credem. Eu cred ca trebuie sa venim cat mai repede posibil la guvernare, nu pentru ca ne e foarte greu in opozitie, si stiu cat de greu va e dvs, primarilor, alesilor locali in opozitie (...) dar nu pentru asta in primul rand as intra si maine la guvernare, ci pentru ca fiecare zi guvernata de aceasta putere in acest fel depreciaza, degradeaza sansa Romaniei de a continua drumul pe care pana in 2008 apucase", a continuat Antonescu.

De altfel, presedintele PNL a formulat clar obiectivele pe care partidul ar trebui, in opinia sa, sa si le asume: sa devina un partid capabil sa castige alegerile locale si parlamentare din 2012, dar si gata in orice moment de a intra la guvernare, in conditiile mentionate anterior. Antonescu a vorbit despre posibilitatea ca presedintele Traian Basescu sa aiba "o urma de responsabilitate" in gasirea unei alte solutii mai bune pentru Romania, "nevoit de realitate sau de strada", moment in care "PNL nu se va da inapoi atunci cand se va pune problema cinstit ca aceasta tara sa fie salvata".

Antonescu a povestit cum, dupa ce PNL "s-a pomenit in opozitie", "intr-o adevarata deprimare politica, psihologica", si-a dat seama ca, ramanand "singurul purtator" al cerintelor celor aproape doua milioane de oameni care l-au votat, trebuie sa-si asume obiectivul de aducere a partidului pe primul loc. In acest sens, presedintele partidului si-a mobilizat alesii locali spunand ca obiectivul atingerii a peste 30% la urmatoarele alegeri si de a fi cea dintai formatiune pe esicherul politic nu este de neatins.

Presedintele liberal a subliniat ca un astfel de obiectiv nu poate fi atins decat daca partidul intelege "mai repede decat altii" ca este nevoie de intoarcerea pe deplin in slujba celor pentru care face politica si sa devina un organism capabil de actiune, de a da mesaje unitare, coerente si eficiente. Antonescu a precizat ca PNL trebuie sa fie un organism capabil sa transmita ca nu vrea doar sa se strecoare la guvernare, ci sa ajunga ca orice roman sa spuna ca liberalii sunt cei care actioneaza cu adevarat pentru interesele lor si pentru anumite valori.

Antonescu: PNL trebuie sa decida daca face pasul catre un partid organizat, disciplinat si eficient

Un alt mesaj adresat de Antonescu alesilor locali s-a referit la viitorul congres si la ceea ce presupune el, adica nu lupta pentru putere, ci reforma reala.

"Partidul, la nivelul conducerii centrale si conducerilor judetene, in toate structurile sale, are de facut si alte alegeri in afara de cea politica fundamentala. Are de facut alegerea intre a continua - cum suntem probabil toti tentati - cu activitatea noastra ceva mai lejera, mai intoarsa spre sine insusi, in care petrecem cu placere ceasuri intregi in barfe, intrigi de partid, proiecte complicate, asteptari, combinatii, toate fac parte din imaginarul si practica politica, si noi nu trebuie sa ne pierdem dezinvoltura, liberatatea pe care o avem in raport cu militantii altor partide. Nu doresc, si nici nu cred ca putem fi, un partid militarizat, sub niciun pretext. Suntem prin excelenta un partid de civili, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne punem problema daca facem sau nu pasul catre un partid organizat, disciplinat si eficient, capabil sa actioneze coerent, in toata libertatea, dar unitar, credibil si deci eficioent", a spus presedintele liberal.

El a precizat ca, in opinia sa, obiectivul ca partidul sa atinga peste 30% la viitoarele alegeri este perfect realizabil, dar presupune asumarea de schimbari care sa fie facute incepand cu acest moment. Antonescu a reiterat ca a propus Biroului Politic Central si va propune si Delegatiei Permanente organizarea unui congres la inceputul lunii martie pentru a discuta si decide inclusiv modificarile la statut.

Antonescu a tinut sa puncteze ca, indiferent cati vor ramane, in urma acestor schimbari, sa lupte in baza regulilor asumate, va fi mai bine si mai eficient decat a se preface toata lumea ca este unita, cand de fapt nu este. "Cred ca cine crede si doreste aceste lucuri va ramane cu noi, printre noi, va ramane al nostru si cati vom ramane ne vom bate cu puteri mai mari decat daca ne prefacem ca suntem cu toti la un loc si de fapt nu suntem. Optiunile trebuie sa fie clare, actiunile trebuie sa fie consecvente cu aceste optiuni si daca vom face asta intr-o directie sau alta cred ca orice conducere va fi aleasa la acest congres poate garanta in termen de contract obiective clare pentru intregul partid", a incheiat presedintele PNL.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.