Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, le-a impartit membrilor CEx un document programatic referitor la reformarea partidului prin care propune o mai mare responsabilizare a conducerii centrale, delimitarea de comunism sau asumarea greselilor referitoare la mineriade.

Nastase propune o serie de premise de la care ar trebui sa porneasca dezbaterea doctrinara pentru clarificarea identitatii PSD. "Orientarea social-democrata a partidului nu se proclama, ci se demonstreaza. Identitatea social-democrata nu doar se afirma, ci ea se traieste, se simte. Social-democratia nu este o solutie in sine; ea primeste forta numai prin formularea de solutii concrete la probleme concrete, prin enuntarea unor pozitii si atitudini fata de teme care preocupa societatea la un moment dat. Clarificarea ideologica a PSD inseamna acum nu doar invocarea unor principii si precepte generale, acceptate in doctrina, ci afirmarea unor raspunsuri la teme foarte concrete, asupra carora plutesc confuzii si interpretari dintre cele mai diverse, starnind deruta electoratului, nedumerirea militantilor si respingerea sau, uneori, chiar jubilatia formatorilor de opinie", sustine Nastase, transmite NewsIn.

El afirma in documentul programatic ca reuniunea congresul extraordinar al PSD poate adopta un set de asemenea "raspunsuri - scurte, expresive si lamuritoare - al caror ansamblu va constitui, in sine, necesara <<innoire ideologica a partidului>>". Nastase face o expunere a temelor care ar viza clarificarea doctrinara a PSD, intre care sustine ca "reconstructia PSD-ului - ca nucleu al unei stangi puternice, bazata pe ideologie, program si strategie proprie, exprimand sperantele milioanelor de simpatizanti dezamagiti se poate face numai asumandu-ne greselile, dar si succesele". "Asumandu-ne si istoria PDSR si a FDSN si a FSN. Si Revolutia si NATO. Si venirea minerilor in Bucuresti si eliminarea vizelor. Si economia de tranzitie sub conditionalitati externe si finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana. Asumandu-ne noi pe noi insine. Dand mai mult credit, in viitor, membrilor nostri de partid si recurgand, mai rar, la importuri de <<jucatori straini>>", mai spune liderul PSD.

In ceea ce priveste reorganizarea si substanta noului "contract politic" al partidului, presedintele CN al PSD spune ca natura ciclica a crizelor social-democratilor impune o serie de masuri pentru a iesi din "cercul vicios" al acestora. "Trebuie sa depasim stadiul in care solidaritatea in partid a fost de natura tranzactional-administrativa (...)Nou contract politic trebuie sa fie fundamentul crearii si manifestarii activismului politic si civic al social-democratilor", mai sustine fostul prim-ministru.

Pierderea alegerilor europene, generale sau prezidentiale trebuie sa fie urmata de demisia automata a conducerii partidului

In opinia liderului PSD schimbarile din statutul PSD trebuie realizate astfel incat sa fie indeplinite, simultan, patru conditii: "Asigurarea legitimitatii si reprezentativitatii conducerii; Instituirea unor mecanisme care sa asigure democratia interna de partid, inclusiv protectia curentelor minoritare doctrinar sau a celor care au pierdut competitia interna din partid; Asigurarea eficientei conducerii partidului, atat in perioada de opozitie, precum si atunci cand PSD se afla la guvernare; Acordarea unor competente sporite pentru conducerea PSD trebuie sa fie contrabalansata de introducerea unor criterii de performanta si de responsabilitate". "Astfel, pierderea alegerilor europene, generale sau prezidentiale trebuie sa fie urmata de demisia automata a conducerii partidului", conchide Nastase.

De asemenea, el propune inclusiv rediscutarea raporturilor dintre organizatiile locale ale PSD si conducerea centrala a partidului, atragand atentia "ca descentralizarea PSD poate fi organizatorica dar nu poate fi politica si ideologica". "PSD are nevoie de o noua ancorare organizatorica, social-structurala si programatica in societate. De aceea, trebuie sa ne deschidem fata de toate partile societatii. Aceasta deschidere a PSD trebuie in mod imperativ facuta. In centrul reformei organizarii partidului nostru trebuie de aceea sa stea deschiderea PSD catre toti cetatenii interesati", mai afirma Nastase.

Fostul premier ataca inclusiv tema "colaborationismului" sau a "miscarii de rezistenta" fata de participarea la guvernare. "Clarificarea acestei conduite politice a PSD este inevitabila, fiind, totodata, si un test de imagine, de moralitate si de forta politica. Lumea trebuie sa stie in ce fel se pozitioneaza PSD fata de actuala putere: gudurandu-se pe coridoarele acesteia, in speranta ca, prin 2012, Traian Basescu il va solicita, sa zicem, pe Victor Ponta pentru Justitie, asa cum l-a solicitat de data asta pe Marian Sarbu la Ministerul Muncii? Sau, dimpotriva, se va plasa intr-o opozitie intransigenta, onorand astfel, dupa modelul Crin Antonescu, masivele voturi anti-Basescu pe care le-a primit de partea sa?", intreaba retoric Nastase.

"Este important sa afirmam cu tarie adevarul ca regimul comunist nu a fost de stanga, ci a fost un sistem totalitar, tot astfel cum fascismul nu a fost un regim de dreapta ci, de asemenea, o dictatura totalitara", continua Nastase. Intre alte teme propuse de liderul PSD figureaza inclusiv "abordarea ecologica in centrul politicilor" social-democrate. "Trebuie sa gandim, actionam si sa traim ecologic!", este o alta propunere a lui Nastase.

Liderul PSD mai abordeaza si teme precum eliminarea saraciei si "umanizarea bogatiei", relatia dintre stat si piata, dintre munca si capital si valorile democratice fundamentale: libertatea, egalitatea, justitia si solidaritatea. "Aceste valori sunt considerate a fi interdependente, fiecare fiind o premisa pentru cealalta. Doar realizarea lor concomitenta poate asigura o viata plina de succese intr-un climat al pacii si libertatii (...) Abordarea social-democrata in privinta politicilor se considera a fi una de pragmatism principial si invatare permanenta. Social-democratii sunt flexibili sa combine mai multe mecanisme sociale, precum: piata, sistemul fiscal, sistemul legislativ, oferirea de sprijin pentru indivizi, grupuri si institutii sau crearea de spatiu liber pentru experimentare sociala", mai sustine Adrian Nastase.

Si tabara lui Mircea Geoana a impartit la CEx un document programatic, a carui redactare a fost coordonata de vicepresedintele Constantin Nita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.