Interesele politicului nu se conjuga mereu cu cele ale sistemului judiciar", a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu. Magistratii sunt de parere ca, desi Justitia este domeniul care a avut cei mai multi ministri, rezultatele lasa de dorit. Starea jalnica de acum a sistemului judiciar ar avea la baza, conform AMR, schimbarile dese ale legislatiei in domeniu, fara ca vreun guvern, in ultimii 15 ani, sa faca o evaluare prealabila a sistemului, ci numai schimbari ad-hoc.

Viorica Costiniu a deplans conditiile grele in care judecatorii trebuie sa munceasca, dar mai ales faptul ca "instantele functioneaza tot in foste restaurante si magazine". Discriminarile salariale au dus si ele la un adevarat razboi intre magistrati, care s-au adresat chiar Consiliului pentru Combaterea Discriminarii. Ei au aratat ca numai judecatorii care solutioneaza dosare penale au un spor salarial de 40%. In urma sesizarii Consiliului, in data de 12 iulie, autoritatile statului au fost somate sa ia masurile necesare egalizarii sporurilor.

Numarul mare de dosare care revin saptamanal unui judecator, aproximativ 60, este considerat de AMV un factor stresant, care impiedica actul de justitie. In ceea ce priveste reforma justitiei, magistratii promit sa mearga pana la capat si considera un pas inainte legile din sistemul judiciar, chiar daca mesajele politice ii deranjeaza: "Statutul judecatorului este sa faca dreptate in instanta, nu sa iasa in piata publica sa spuna daca ii convine sau nu reforma".

Decizia Curtii Constitutionale a fost considerata de magistrati una care a facut ca politicul sa inteleaga ca nu poate interveni in justitie decat respectand legea suprema a tarii. Asociatia Magistratilor va face o evaluare a membrilor CSM, urmand sa ceara autosuspendarea din functie a celor care nu au avut rezultate pozitive.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.