Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca noul mandat de sef al statului, in ceea ce priveste relatiile externe, are cateva cuvinte cheie, precum dinamism, continuitate si respectarea angajamentelor, iar unul dintre piloni este "o politica de vecinatate activa".

Declaratiile au fost facute la inceputul intalnirii anuale cu sefii Misiunilor Diplomatice acreditati in Romania. "Cuvintele cheie ale politice romanesti in noul meu mandat vor fi dinamismul, continuitatea, valorificarea oportunitatilor, pragmatismul, predictibilitatea, respectarea anagajamentelor, multilateralismul eficient si solidaritatea, iar pilonii care vor sustine aceasta politica sunt participarea energica la proiectul european, o relatie transatlantica solida si o politica de vecinatate activa", a explicat Basescu.

Seful statului a argumentat ca "elementul de noutate" in al doilea mandat il constituie situatia distincta a Romaniei din 2010 fata de Romania din 2005 - "diferenta fundamentala fiind aceea intre o tara inca aspiranta la statutul de membra a UE si un stat membru cu drepturi depline interesat sa isi creasca ponderea si influenta in afacerile Uniunii".

Presedintele Basescu a mai spus ca 2009 a fost unul al contrastelor: a debutat cu foua conflicte majore - cel din Gaza si criza gazelor - si s-a incheiat cu un succes pentru Europa- intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona.

R. Moldova, prima pe lista presedintelui

Traian Basescu a declarat ca nu intamplator prima sa vizita externa din noul mandat va fi in Republica Moldova, existand premisele pentru reconstruirea unei relatii bazate pe incredere cu acest stat. "Vorbind despre politica externa a Romaniei in statele din vecinatatea estica si sud-estica, vorbim despre solidaritate si valorificarea oportunitatilor. Solidaritatea anima eforturile de sprijinire a apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeana. Cu totii cunoasteti relatia speciala dintre Romania si vecinul sau din est. Ne leaga o istorie comuna, avem aceeasi limba si aceeasi cultura. Romanii traiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar aceasta realitate face din sustinerea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova proiectul meu de suflet", le-a spus seful statului ambasadorilor straini acreditati la Bucuresti, pe care i-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni.

"In ce ne priveste, ne vom manifesta activ in interiorul Uniunii Europene pentru includerea Chisinaului in spatiul unde, istoric vorbind, ii este locul. Un obstacol care trebuie depasit este conflictul transnistrean, dosar in care Uniunea poate avea, credem noi, o implicare mai sustinuta", a subliniat Basescu.

Data vizitei presedintelui Traian Basescu la Chisinau a fost convenita in principiu pentru 27 ianuarie, a declarat ministrul molodovean de externe Iurie Leanca la 16 ianuarie, la revenirea din Lituania, unde s-a intalnit cu omologul sau roman Teodor Baconschi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.