Ministerul taiwanez al Apararii a anuntat ca va deschide o actiune in justitie in cazul in care informatiile presei privind presupusa vanzare ilegala de armament expirat catre Angola prin intermediul familiei prezidentiale din Romania se dovedesc adevarate, relateaza publicatia eTaiwan News.

Revista Next din Taipei a relatat in ultimul numar ca Mircea Basescu, fratele presedintelui Traian Basescu, este banuit ca ar fi reambalat munitie expirata din Taiwan, care urma sa fie distrusa in Bulgaria, si ar fi vandut-o catre Angola.

Peste 8.000 de tone de grenade, mine si alte cantitati de munitie expirata ar fi trebuit sa fie distruse, dar romanii au achizitionat 1.884 de tone, inainte de alegerile prezidentiale de anul trecut, precizeaza revista Next, potrivit NewsIn.

Ministerul Apararii din Taiwan va cere informatii de la compania Explomo Technical Services, cu sediul in Singapore, care a castigat contractul pentru distrugerea munitiei, a declarat Wang Kuo-wu, directorul centrului de achizitii din cadrul Biroului pentru armament din Ministerul Apararii.

In cazul in care relatarile presei se vor dovedi adevarate, Ministerul Aparaii va lua masurile legale adecvate, a precizat Wang. In primul rand, autoritatile taiwaneze vor anula contractul, urmand sa ceara apoi restituirea taxelor si a garantiei depozitelor stipulate in contract si, totodata, va solicita compensatii. Un posibil fals va fi, de asemenea, investigat, a mai afirmat oficialul taiwanez.

Wang a subliniat ca Ministerul Apararii din Taiwan este extrem de atent in ceea ce priveste planificarea si supervizarea manipularii munitiei expirate. In mai anul trecut, reprezentanti ai Ministerului Apararii s-au deplasat in Bulgaria pentru a superviza aplicarea contractului, care a fost finalizat in august, a mentionat Wang.

Maxam, compania bulgara care a gestionat distrugerea munitiei, a trebuit sa prezinte liste zilnice cu distrugerea armamentului expirat, insotite de fotografii, a precizat oficialul taiwanez. In acelasi timp, Ministerul Apararii a cerut altor doua companii, una taiwaneza si cealalta straina, sa prezinte rapoarte lunare privind folosirea munitiei.

Anterior, Guvernul taiwanez a calificat drept "fara nicio baza" informatiile potrivit carora fratele presedintelui roman ar fi fost implicat in traficul cu arme taiwaneze, a relatat mysinchew.com, care prelua o stire AFP.

Revista Next din Taipei a scris ca Mircea Basescu, fratele presedintelui roman, este suspectat ca a asistat la redirectionarea unor arme catre grupari din Africa si Orientul Mijlociu, acuzate de terorism. Potrivit publicatiei, a rmele ar fi ajuns in mainile Hezbollahului libanez si ale Frontului pentru eliberarea enclavei Cabinda din Angola.

"Raportul este bazat pe speculatii si nu exista nicio dovada care sa ii sustina acuzatiile", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Yu Sy-tue. "Oricum, vom analiza acest lucru si vom cere compensatii, daca vor exista dovezi care sa arate ca firma contractoare a incalcat contractul", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.