Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca isi mentine decizia de a demisiona, dupa ce parlamentul a hotarat eliminarea din legile justitiei a catorva dintre articolele contestate de Curtea Constitutionala.

"Motivele pentru care mi-am anuntat demisia raman in continuare valabile. Nu pot, ca prim-ministru, sa tolerez o astfel de situatie, nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul roman, poporul meu, este condamnat la coruptie, la saracie si la izolare", a spus acesta. El a precizat ca procedurile pentru declansarea alegerilor anticipate, incepand cu oficializarea demisiei sale, vor demara luni, dupa vizita pe care o va face la Bruxelles.

Inexistenta unei majoritati proreforma

Tariceanu s-a declarat "extrem de dezamagit" de rezultatul votului din sedinta reunita a legislativului. "Ceea ce constat este ca se doreste in continuare mentinerea unor privilegii, mentinerea unor structuri care si-au dovedit ineficienta la nivelul justitiei, care au facut proba "capacitatii lor" de a face o justitie puternica in Romania. Motiv pentru care, stiti foarte bine, incasam permanent critici severe din strainatate. Motiv pentru care trebuie sa ascultam permanent nemultumirile cetatenilor romani, care se lovesc de o justitie care este de multe ori corupta si mereu ineficienta", a afirmat premierul.

De remarcat faptul ca prim-ministrul nu a criticat, de data aceasta, exclusiv PSD, adresarea sa impersonala sugerand ca se refera si la parlamentarii Aliantei D.A., ai PC si UDMR. "Vreau sa va spun ca votul din parlament a demonstrat ca nu exista o vointa politica suficienta pentru a promova reforma, dar nici majoritatea necesara care sa sustina aplicarea masurilor de reforma in justitie", a mai afirmat Tariceanu.

Premierul a aratat ca nici una dintre cele trei conditii, convenite in urma intalnirii de la Cotroceni, de ieri, nu au fost indeplinite: "Nu s-a putut ajunge nici la un compromis politic pe cele patru articole privind reforma justitiei. Nu s-a ajuns nici la o intelegere politica referitoare la eliminarea incompatibilitatilor la nivelul Curtii Constitutionale. Nu s-a ajuns nici la o intelegere politica privind necesitatea revizuirii Constitutiei, in asa fel incat sa permita din nou parlamentului sa vina sa contrabalanseze, cu doua treimi din voturi, decizii ale Curtii Constitutionale care, in anumite situatii, pot sa blocheze, cum s-a intamplat acum, procesul de reforma".

Parlamentul a votat impotriva guvernului

Parlamentul a votat ieri Raportul Comisiilor juridice cu 402 voturi favorabile, impotriva fiind doar cei 38 de reprezentanti ai PRM. Alianta a votat "pentru" in ideea ca macar o parte din prevederile legilor justitiei sa poata intra in vigoare, iar Romania sa isi indeplineasca angajamentele fata de UE, dar s-a abtinut la votul pe articole. Raportul, adoptat ieri-dimineata de PSD, PRM, UDMR, PC si minoritati, propunea eliminarea textelor care faceau referire la ocuparea functiilor de conducere la nivelul instantelor, pe baza de concurs.

De asemenea, in Comisia juridica si ulterior in plen s-a stabilit ca actualii membri ai CSM pot opta daca vor sau nu sa fie suspendati din functie. Restrictia aplicata judecatorilor si procurorilor de a face parte din completele de judecata respective, de a efectua acte de cercetare penala nu va opera in cazul actualilor membri ai CSM. La discutiile din Comisiile juridice s-au opus schimbarii legii majoritatea parlamentarilor PNL si PD, pe motiv ca modificarea acesteia inseamna ratarea reformei in justitie.

Textele declarate neconstitutionale

"In perioada mandatului, judecatorii si procurorii alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nu pot desfasura activitatea de judecator sau procuror. La incetarea mandatului, membrii Consiliului Superior al Magistraturii revin in functia de judecator sau procuror detinuta anterior alegerii." - modificat in sensul ca doar presedintele si vicepresedintele CSM nu au dreptul sa exercite functia de judecator sau procuror.

"In termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, membrii in functie ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt obligati sa opteze intre functia de conducere la instantele judecatoresti sau Parchete si calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii." - modificat astfel incat presedintii si vicepresedintii CSM care indeplinesc si functia de avocat sau procuror trebuie sa-si exprime optiunea pentru unul dintre aceste posturi in termen de 30 de zile.

"Judecatorii si procurorii care beneficiaza de pensie de serviciu potrivit alin. (1), (2) si (4) pot cumula pensia de serviciu cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, alta decat cea de judecator sau procuror, indiferent de nivelul veniturilor respective." - a fost eliminata din textul guvernului precizarea privind veniturile suplimentare pe care le pot realiza judecatorii si procurorii.

"Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 86 alin. (1) nu pot fi mentinuti in functie dupa implinirea varstei de pensionare prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.- referirea la Legea 19 a fost eliminata in timpul dezbaterilor Comisiilor juridice.

"La data intrarii in vigoare a prezentei legi, inceteaza mandatele de conducere ale judecatorilor si procurorilor de la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii, precum si ale procurorilor de la Parchetele de pe langa acestea." - a fost eliminata obligativitatea judecatorilor si procurorilor de a renunta la mandatele de conducere de la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.