Liderii coalitiei guvernamentale vor sa modifice dintr-o trasatura de condei Legea electorala, astfel incat sa fie introdusa obligativitatea exercitarii votului numai pe baza cartii de alegator, infiintarea mai multor sectii de votare in strainatate si scurtarea campaniei electorale la jumatate, de la 30 la 15 zile, cu mentiunea ca aceasta din urma prevdere va fi negociata cu Partidul Conservator. Asociatia Pro Democratia, poate cea mai vehementa sustinatoare a schimbarii Legii electorale, nu a primit nici o invitatie oficiala la discutiile pe marginea acestei probleme.

Propunerile pentru modificarea legislatiei nu sunt de ieri de azi, Asociatia Pro Democratia elaborand inca din 2003 un proiect de Cod electoral, ce a fost introdus in parlament prin intermediul senatorului PNL Paul Pacuraru. Din pacate, desi aveau pe masa un proiect viabil, membrii comisiei parlamentare, constituita ulterior, au preferat sa lucreze pe fiecare lege in parte, aducand modificari de conjunctura. Presedintele Asociatiei Pro Democaratia, Cristian Parvulescu, ne-a declarat ca, in ciuda demersurilor coalitiei guvernamentale de a modifica Legea electorala, suspiciunile de frauda vor ramane in continuare, pentru ca in esenta alegerile se vor desfasura dupa vechea legislatie.

"Alegerile bat la usa si nimeni nu s-a gandit serios la aceste modificari, pentru ca ele sunt de circumstanta, niste adaptari de fapt", ne-a declarat Parvulescu. Astfel, in opinia sa, introducerea obligativitatii exercitarii votului numai pe baza cartii de alegator nu este viabila deoarece foarte multi romani au aruncat aceste documente dupa ce li s-a spus ca ele vor fi schimbate. Cele mai importante propuneri cu care vine Pro Democratia se refera la eliminarea Biroului Electoral Central din ecuatia supervizarii alegerilor prin preluarea de catre Curtea Constitutionala a atributiilor ce vizeaza "contenciosul electoral" si mandatarea Autoritatii Electorale Permanente astfel incat partidele politice sa supravegheze activitatea acesteia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.