Presedintele Traian Basescu a depus ieri juramantul in fata plenului reunit al celor doua camere ale Parlamentului.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni in Parlament, dupa depunerea juramantului, ca a fost ales, la 6 decembrie, pentru un nou mandat, deoarece a fost perceput "cel mai credibil vector al apararii interesului national", si nu pentru ca ar fi promis liniste sau anumite privilegii. "Consider ca am fost ales pentru vointa de a pune in practica masuri de reforma legitime prea de multa vreme asteptate si tergiversate", a afirmat Basescu, potrivit NewsIn.

"Vremea coalitiilor contra a trecut, e vremea coalitiilor pro", a mai spus seful statului, precizand ca Romania nu trece printr-o perioada usoara, intrucat "consecintele crizei economice globale vor continua sa se faca simtite". Basescu a vorbit si despre importanta separatiei intre politica si afaceri, despre care a spus ca desi ambele sunt ocupatii "legitime", "confuzia lor e periculoasa".

Totodata, presedintele a subliniat ca prioritatile noului sau mandat sunt reformarea Parlamentului si a Constitutiei, actualizarea Strategiei de aparare, iar in plan extern consolidarea relatiei cu SUA si aderarea Moldovei la UE.

  • Reformarea Parlamentului si a Constitutiei

In discursul sustinut in Legislativ dupa depunerea juramantului, presedintele a punctat faptul ca dupa doua decenii de la caderea comunismului Romania se afla la inceputul unei noi perioade istorice, cand trebuie reformat statul roman, pentru a raspunde astfel mediului de securitate si economic specific secolului XXI. "Daca pierdem aceasta ocazie, condamnam generatiile viitoare la costuri economice, sociale si politice inacceptabile", a spus el. Presedintele considera ca rolul politicienilor este de a impune reformelor un ritm sustinut si sa se asigure ca acestea sunt echitabile. "Nu cred ca romanii mai pot accepta sa existe privilegiati si defavorizati. (...) Realizarea acestui deziderat tine de un efort comun. Va invit deci pe toti sa participati la acest efort", a declarat seful statului, potrivit NewsIn.

Presedintele a facut referire si la influenta grupurilor de interese economico-financiare asupra politicienilor si asupra institutiilor statului. "Voi ramane partizanul democratiei veritabile si adversarul oricaror tentative de oligarhizare a Romaniei", a spus Basescu.

Seful statului a afirmat ca, pentru cheltuirea banilor publici in interesul cetateanului, toate partidele trebuie sa renunte la "excesul de numiri pe criterii politice", care reprezinta primul pas spre conflictele de interese si coruptie. "Niciun partid nu trebuie sa aiba tentatia de a fi confundat cu statul. Ca presedinte voi apara neutralitatea functiei publice. Numai astfel se poate asigura continuitatea functionarii statului dincolo de altenantele la putere", a subliniat Basescu, precizand ca "Vom avea mai multa democratie daca reforma Parlamentului va fi primul pas catre reforma statului. Vom avea un stat de drept consolidat daca reforma justitiei si combaterea coruptiei vor continua.Vom avea o crestere economica aducatoare de bunastare pentru toti daca resursele statului vor fi cheltuite mai eficient".

Presedintele a adaugat ca reforma Constitutiei nu poate fi redusa la reforma Parlamentului, argumentand ca "unele mecanisme institutionale" care sunt menite sa puna in practica valorile si principiile din Legea fundamentala "risca de multe ori sa fie nefunctionale".

  • Prioritati ale politicii externe

"Ca si parteneriatul strategic cu Republica Franceza, cel cu SUA ramane un pilon esential al politicii noastre externe. (...) O relatie stransa cu America ne aduce stabilitate si siguranta, garantia ca dezvoltarea tarii noastre nu va fi pusa in pericol de forte externe", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca ultimele "evolutii democratice" din Republica Moldova ii intaresc convingerea ca nu peste mult timp "toti romanii vor impartasi acelasi destin european". "Crearea premiselor favorabile integrarii Republicii Moldova in UE va reprezenta o prioritate a noului meu mandat", a spus el.

Basescu a mai spus ca o alta prioritate a noului sau mandat este participarea "activa si de calitate" a Romaniei la procesele politicii UE, pe masura potentialului uman si material al tarii noastre. Seful statului a mentionat printre obiectivele legate de integrarea in UE aderarea la spatiun Schengen, atragerea fondurilor europene si adoptarea monedei euro.

  • Strategia de aparare nationala

Traian Basescu a anuntat ca in noul sau mandat va acorda o "atentie speciala" mecanismelor de coordonare a institutiilor responsabile cu securitatea nationala, atat a celor cu specific militar, cat si a celor civile. "Este datoria mea sa garantez securitatea romanilor intr-o maniera moderna, eficienta, in cooperare cu aliatii nostri din NATO si UE".

El a declarat ca, in calitate de presedinte al CSAT, va solicita actualizarea Strategiei de aparare nationala, avand in vedere "preintampinarea amenintarilor la adresa cetatenilor si a statului roman, gestionarea eficienta a situatiilor de criza si participarea la procese de cooperare internationala, inclusiv cele militare".

  • Modernizarea spatiului rural si scaderea numarului de persoane asistate social

Traian Basescu considera ca mediul rural reprezinta "locul persistentei unei grave inegalitati de sanse", dar si o "rezerva de eficienta" care poate fi valorificata prin investitii in educatie si in cercetare, in agricultura si in industria alimentara, in valorificarea potentialului turistic, IT si infrastructura. El a adaugat ca dezvoltarea economica a Romaniei poate fi afectata de "dezechilibrele sociale" si propune reducerea numarului de persoane asistate social prin elaborarea unui Cod de Asistenta Sociala, care sa permita o definire mai clara a categoriilor care pot beneficia de ajutor social.

"La capatul celor cinci ani ai noului mandat nu ma asteapta noi alegeri, dar ma asteapta mai mult decat bilantul unui mandat, ma asteapta evaluarea a zece ani in care am avut prima responsabilitate in statul roman. Imi propun sa raman un presedinte care lupta pentru poporul sau, un presedinte care ii reprezinta pe toti cei 22 de milioane de cetateni, indiferent daca acestia l-au ales sau nu. Prin efortul nostru comun sunt convins ca in acesti ani vom putea reda romanilor din tara si din afara granitelor increderea ca Romania poate fi tara in care sperantele fiecaruia se pot realiza. Am convingerea ca putem construi impreuna o Romanie moderna", a conchis Traian Basescu.

O observatie amara via Inpolitics: Geoana nu stie nici sa castige, nici sa piarda

Liderul PSD a aratat ieri ca a trecut prin patria democratiei, cit a fost ambasador in SUA, precum gisca prin apa, fara sa se lipeasca nimic de el. Altfel nu se explica declaratiile complet lipsite de eleganta date dupa depunerea jurmintului de catre Traian Basescu. Potrivit relatarilor celor aflati in preajma sa, ieri, la Palatul Parlamentului, Mircea Geoana a fost in pragul colapsului, la propriu. Pamintiu la fata, cu ochii infundati in orbite, buzele subtiate si lipsite de singe, cearcane cit pumnul la ochi si, vizibil, mai slab cu vreo citeva kilograme, Geoana a asistat la ingroparea oficiala a visurilor sale politice. El s-a dovedit incapabil sa schiteze cel mai timid suris, macar "de poza" si nici nu a aplaudat, odata cu toata lumea, dupa terminarea discursului prezidential. Iesit pe culoar, la fel de cadaveric, Geoana a declarat, textual, despre investirea presedintelui Basescu: "a fost un moment nefericit pentru romani, un moment lipsit de stralucire". El a adaugat: "Romanii au votat pentru a avea o adevarata schimbare a acestei tari. Este pentru mine un lucru extrem de clar, ca romanii au votat si si-au dorit schimbare, insa ceea ce au primit este aceleasi vorbe mari, aceleasi interese grupate in jurul anturajului presedintelui Basescu".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.