Ion Iliescu intareste perceptia din ultimele zile asupra PSD, potrivit careia formatiunea pe care o reprezinta nu este pregatita si se teme de alegeri, prin aparitia sa de ieri, prima dupa o lunga absenta, in care si-a aratat grija pentru sinistrati si a atacat dur puterea.

Fostul presedinte a recunoscut ca la alegerile anticipate PSD va obtine mai putine voturi decat la scrutinul din toamna. Iliescu a tinut sa precizeze ca a iesit public "in calitate de fost sef al statului" si nu in calitate de membru sau senator PSD. Tonul declaratiei aminteste de "starea natiunii", Iliescu regasind un ton autoritar pe care-l foloseste pentru a caracteriza discutiile despre anticipate drept "teme parazite, fara nici o legatura cu realitatile Romaniei". Iliescu s-a imbracat astfel in haina parintelui natiunii aflate in deriva: "sunt alaturi de toti aceia care si-au pierdut in aceste calamitati rude, prieteni, avutul de o viata".

Dar apelul lui Iliescu care sustine ca "nu trebuie sa mai asistam indiferenti la distrugerea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor, la taierea nesabuita a padurilor, la construirea haotica de locuinte in zone expuse, la degradarea pamantului arabil" pare sa ignore desfasurarea acestor nereguli in timpul guvernarii PSD, cand fostul presedinte a asistat indiferent la aceste procese.

Iliescu i-a cerut premierului Tariceanu sa renunte la demisie pentru ca "este cinic si indecent sa cheltuim mii de miliarde de lei vechi pentru satisfacerea unor ambitii politice". Iliescu are si o strategie de oprire a anticipatelor, el solicitand presedintelui Basescu convocarea CSAT pentru declararea starii de necesitate in zonele calamitate. Aceasta cerere ar putea avea ca bataie blocarea dizolvarii Parlamentului.

Asta pentru ca scrie in Constitutie ca dizolvarea Parlamentului nu se poate face, potrivit art. 89 alineatul 3, ca legislativul nu poate fi dizolvat in anumite situatii. Problema e ca Iliescu a cerut decretarea starii de necesitate, o situatie care nu interzice dizolvarea Parlamentului in articolul citat. Acolo intervin cazurile de urgenta, de mobilizare sau asediu. Iliescu i-a mai cerut lui Basescu si sa prezideze o sedinta de Guvern in care sa fie prezentate masurile care vor fi luate de ministere.

Iliescu s-a delimitat cat a putut de preocuparile legate de anticipate: "Ne tinem de fleacuri. Nu ma intereseaza alegerile" si a afirmat ca nu a discutat cu liderii PSD despre locuri pe liste. "Nu am spus nici nu, nici da", sustine Iliescu, iar raspunsul pe care l-ar fi dat PSD ar fi unul "ambiguu". Dar pana la urma, Iliescu nu a putut sa se abtina de la a trimite sageti inspre PSD. El a spus ca se va intoarce pe listele PSD daca acest partid "merita" si a invitat la analiza discursului sau de la Consiliul National, sugerand ca acuzatiile dure la adresa conducerii PSD mai sunt inca valabile.

Despre decizia Curtii Constitutionale Iliescu ar vrea sa nu se comenteze nimic: "nu se comenteaza asa ceva, nu numai Executivul, nici Parlamentul nu poate sa ignore CCR". Mai mult, "pretextul invocat de unii, ca aceasta decizie ar fi provocat ideea anticipatelor, este artificiala, n-are temei", a luat Iliescu in continuare apararea deciziei CCR.

Surse din PSD au confirmat ca la aceasta ora se desfasoara negocieri intre Iliescu si PSD, pentru includerea pe liste apropiatii fostului presedinte al tarii. Geoana considera ca Iliescu nu ar trebui sa vina cu pretentii prea mari deoarece nu se afla intr-o postura in care sa-si permita acest lucru. Rolul pe care acestia i-l vad fostului presedinte este unul mai discret cu mesaje pentru electoratul propriu (tarani, pensionari), dar fara ca Iliescu sa se implice in strategiile majore ale partidului.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.