In aceste zile in care se decide soarta Guvernului Romaniei, Andreea Paul (Vass) propune o democratie din care sa nu lipseasca participarea femeilor la viata politica si aduce 10 argumente care sa sustina pozitia sa.
Andreea Vass are "10 argumente pentru o democratie paritara si un Guvern echilibrat ca structura de gen", dar politiciana vine si cu o provocare la adresa colegilor de partid: “Are PDL vointa si forta necesara de a lupta cu misoginismul din partid si din afara lui ca sa spargem gheata si sa ramanem in istoria politica a Romaniei?”.

1. Femeile reprezinta 52% din populatia Romaniei. Or, noi nu folosim jumatate din resursele umane de care dispunem in decizia publica, cu toate ca femeile sunt mai bine pregatite pentru majoritatea domeniilor de competenta necesare politicii, sustine Andreea Vass, pe blogul ei. Ele reprezinta circa 70% dintre absolventii studiilor legate de proiectarea politicilor publice: Stiinte politice, Studii economice, Administratie publica, Drept, Sociologie, Management, Relatii internationale, Asistenta sociala, Comunicare si relatii publice.

2. Femeile au fost si sunt sistematic nedredreptatite ca acces la decizie si la resurse publice pentru ca sunt femei, nu pentru ca nu au competentele necesare. La nivelul ministrilor, doar 14% erau femei in anul 2009,12,6% in consiliile judetene, 10,8% in consiliile locale, 4,7% prefecti si 10,7% subprefecti. Din 3184 de primari, doar 114 sunt femei, adica 3,5%. In Parlamentul Romaniei se afla doar 9,7% femei din numarul total al deputatilor si senatorilor, medie semnificativ inferioara majoritatii statelor europene si a celorlalte state dezvoltate, dar si a unor tari islamice.

3. In orice categorie favorizata sau defavorizata femeile ocupa un loc secund, pozitii subordinate si sunt supuse discriminarii de gen (directe sau indirecte). Sunt contribuabile, dar nu beneficiaza nici de stabilirea cuantumului taxelor si impozitelor, nici de directionarea banilor publici.

4. Salariile medii ale femeilor sunt mai mici cu circa 7% decat cele ale barbatilor pentru aceleiasi pozitii si nivel al competentelor. In orice ierarhizare bugetara salariile din domeniile in care lucreaza femeile sunt semnificativ mai mici. Prioritatile lor sunt educatia, sanatatea, ingrijirea copiilor si varstnicilor si infrastructura menajera. Acestea nu sunt prioritati in politica bugetara. Femeile nu se regasesc nici in conducerile agentiilor si comisiilor care evalueaza si distribuie resurse, inclusiv de cercetare, sanatate si educatie. Institutiile destinate asigurarii nediscriminarii si egalitatii de sanse, dar si cele pentru combaterea violentei si traficarii femeilor sunt tratate ca marginale, foarte prost bugetate sau nebugetate. Cel putin la nivel local sunt reprezentate de persoane care nu au nicio competenta pentru prestarea unui asemenea serviciu public.

5. Din cauza ca barbatii detin puterea si resursele si ca femeile nu isi cunosc nici trecutul politic ca femei si nu au nici pregatirea ideologica sa isi impuna interesele, ele tind sa fie obediente fata de sefi, sa nu se solidarizeze cu femei si sa nu le reprezinte interesele specifice.

6. Privatizarea in Romania s-a facut in favoarea barbatilor. Accesul femeilor la capital este dramatic redus.

7. Sindicatele cu putere de presiune si lobby au conduceri masculinizate si percep mai greu interesele specifice femeilor. Sindicatele din domeniile private feminizate sunt quasi-inexistente.

8. Interesele lor sunt slab si indirect reprezentate la nivel local si national.

9. O buna parte a mass-media trateaza femeile in mod nedemn, incurajand perceptia ca ele sunt interesante ca simple marfuri sexuale. Misoginismul din politica si presa sunt foarte rar sau deloc sanctionate, inclusiv moral.

10. In Raportul global al discriminarii de gen publicat de catre World Economic Forum, Romania ocupa locul 126 din punctul de vedere al reprezentativitatii femeilor in politica din 134 de tari analizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.