Presedintele PSD Mircea Geoana a anuntat aseara, dupa sedinta CExN, ca social-democratii au decis, in unanimitate, sa conteste alegerile la Curtea Constitutionala si sa depuna la Biroul Electoral Central dovezi ale neregulilor inregistrate la votul de duminica.

"Niciodata in istoria alegerilor prezidentiale nu am avut o diferenta atat de mica", a spus Geoana, subliniind faptul ca decizia privind contestarea alegerilor deriva din "obligatia de a respecta vointa suverana a poporului roman", pe care a prezentat-o ca fiind o concluzie "fireasca, legitima, democratica". "Obligatia de a respecta vointa suverana a poporului roman ne conduce la concluzia fireasca si legitima, democratica si necesara sa contestam la Curtea Constitutionala rezultatul acestor alegeri si sa depunem la BEC sesizarile cu spetele pe care le-am gasit, in numar foarte mare, in numeroase sectii de votare sau speciale din tara si strainatate. In cursul diminetii vom avea o decizie si o depunere oficiala a acestor contestatii la cele doua institutii", a mai spus Geoana, potrivit NewsIn.

El a mai sustinut ca ar exista "semne de masiva fraudare". "Nu putem sa ramanem impasibili in fata celor peste 5 milioane de romani care ne-au acordat increderea si in fata democratiei romanesti atunci cand exista indicii atat de numeroase cu privire la reusurse de bani imense alocate cumpararii de voturi, turismului electoral, votului multiplu, situatiei cel putin dubioase din anumite sectii speciale de votare, organizarii precare in sectiile de votare din strainatate", a explicat liderul PSD.

Curtea Constitutionala are competenta de a solutiona contestatiile ce se depun privind rezultatul alegerilor prezidentiale, un eventual castig de cauza ducand la anularea scrutinului si la organizarea unui nou tur de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.

Basescu: PSD ar deveni extrem de penibil daca ar contesta alegerile

Traian Basescu a declarat ieri, la plecarea de la sediul de campanie, intrebat despre intentia anuntata a PSD de a contesta alegerile, ca risca PSD "sa devina extrem de penibil". "Ma tem ca daca se renumara voturile o sa am cam 3 procente in plus", a spus Basescu. Seful statului a reluat declaratia de duminica seara, potrivit careia "era evident", la ora 19.00, ca Mircea Geoana "nu mai poate castiga alegerile".

Tariceanu: E datoria partilor direct implicate in procesul electoral sa decida contestarea

Fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu a declarat luni seara ca, in conditiile in care alegerile au fost marcate de fraude, cele doua parti direct implicate in procesul electoral trebuie sa decida o eventuala contestare si a mai afirmat ca, in acest moment, trebuie evitate anticipatele.
Tariceanu a punctat ca alegerile "au fost marcate de serioase neregularitati la vot, chiar fraude". "Lucrul acesta ne ingrijoreaza si nu putem sa ramanem indiferenti in fata unei asemenea situatii, in care Romania pare sa fi regresat in ultimii 20 de ani in loc sa evolueze. Dar sigur ca este de datoria in primul rand a partilor implicate in procesul electoral din turul II sa ia decizia de a contesta sau nu rezultatul acestor alegeri, iar noua nu ne ramane decat sa asteptam decizia instantelor legale pentru validarea sau nu a rezultatului acestor alegeri", a spus liderul liberal, citat de NewsIn.

Anterior, Ion Iliescu, Valeriu Zgonea, Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc declarasera ca modificarea rezultatului dat de exit-poll-uri e suspecta si iau in calcul contestarea rezultatul alegerilor daca exista fapte care sa dovedeasca fraudarea scrutinului, iar in caz contrar, social-democratii vor lua situatia ca atare.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a tinut sa sublinieze ca, pana acum, sondajele "n-au dat asemenea diferente fata de rezultatul votului". "Este suspecta aceasta modificare de rezultat si sigur, trebuie vazut concret. Sondajele reflecta starea de spirit a oamenilor", a comentat social-democratul. Intrebat daca PSD va contesta rezultatul scrutinului, Iliescu a raspuns: "Daca sunt fapte care pot fi probate, ca altminteri nu este simplu. Dar mie mi se pare ca au fost foarte multe fraude. Nu pot sa vorbesc despre ele pentru ca n-am datele concrete. Daca nu sunt fapte concrete pentru a le contesta, luam ca atare situatia creata". Iliescu a mai spus ca, daca neregulile la vot prezentate duminica de PSD "pot constitui fapte care pot sa motiveze o contestatie, se va actiona ca atare".

La randul sau, coordonatorul numaratorii paralele a PSD, Valeriu Zgonea, a comentat ca "mita electorala a avut un impact mare asupra transilvanenilor". "La Arad, sau in zona transilvana, procesele verbale nu mai corespundeau celor trei chei care sunt rezultatul legii, asa cum este ea. In momentul respectiv, noi am oprit si am spus sa vedem ce va fi la Biroul Electoral judetean", a spus Zgonea. Intrebat daca PSD va contesta alegerile, deputatul a replicat: "Dupa 20 de ani dupa Revolutie, ce sa mai contestam? (...) Va spun sincer ca nu am crezut ca mita electorala va avea un impact asa de mare asupra transilvanenilor".

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a declarat ieri dimineata ca "inclina" sa creada ca acuzatiile de frauda sunt intemeiate, dand ca exemplu faptul ca numarul voturilor anulate este de doua ori mai mare decat distanta care i-ar separa pe cei doi candidati. "Trebuie sa luam lucrurile asa cum sunt, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa privim critic la schimbarea de rezultat. Daca sunt motive, sigur ca vor trebui revazute aceste rezultate. Insa avem pe de o parte un punct de vedere de la exit-poll-uri, iar pe de alta parte o numaratoare paralela. Sigur, faptul ca spre exemplul numarul voturilor anulate este de doua ori mai mare decat distanta care ar separa cei doi candidati, deja spune destul de mult. Dar din cate spun colegii mei si din cate am vazut si eu, toata derularea campaniei si mai ales ziua votului au fost marcate de nenumarate neregularitati. Inclin sa cred ca acuzatiile de frauda sunt intemeiate, ramane de vazut insa ce vor decide colegii nostri in legatura cu acest rezultat si cu strategia politica pe care ne-o vom asuma in perioada urmatoare", a declarat deputatul PSD.

Si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a acuzat luni faptul ca "frauda la prezidentiale a fost mai mare decat si-a imaginat", spunand ca se mentine decizia reprezentantilor PSD din sectiile de votare de a nu semna procesele verbale si ca exista posibilitatea contestarii rezultatului alegerilor. Seful de campanie al social-democratilor, Viorel Hrebenciuc, a sustinut ca exit-poll-urile "au fost bune, in schimb frauda a fost mult mai mare decat ne-am imaginat", aratand ca aceasta este concluzia PSD trasa "azi-noapte". "Acum va trebui sa vedem astazi in comisie si sa vedem ce decizie vom lua", a mentionat Hrebenciuc. El a confirmat informatia potrivit careia PSD a oprit numaratoarea paralela duminica noapte, dupa ce a constatat nereguli. "Am descoperit, la cel putin doua judete, chestiuni destul de grave, le-am nominalizat aseara", a aratat social-democratul. Hrebenciuc a subliniat ca se mentine decizia social-democratilor de a nu semna procesele verbale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.