Liberalul Crin Antonescu l-a criticat miercuri seara pe liderul PSD Mircea Geoana ca nu respecta intelegeri, iar social-democratul a spus ca nu vrea sa-i raspunda pentru a "proteja" o relatie cu PNL, alaturi de care ar putea forma o majoritate dupa alegeri.
Cei doi prezidentiabili s-au intalnit la o emisiune a postului Antena 3, desi fusesera invitati separat. Prima confruntare dintre cei doi a fost pe tema neintelegerilor legate de dezbaterea care ar fi trebuit sa aiba loc miercuri seara la postul public de televiziune.

Geoana a explicat ca "nu este vorba despre Vadim Tudor, ci despre cei care sunt in aceasta competitie sa poata sa aiba o aparitie la televiziune cum s-a intamplat la fiecare campanie prezidentiala". "Ati incalcat o intelegere si e foarte greu sa vrei sa fii presedintele Romaniei, sa fii luat in serios, atunci cand nu respecti o intelegere", a comentat Antonescu, desi social-democratul a insistat ca el a avut o intelegere "democratica" cu televiziunile.

"Mi-ar fi foarte greu, de exemplu, sper sa nu fiu in situatia asta, sa-mi conving electoratul - ceea ce, daca nu as intra in turul, doi mi-as dori - sa va voteze cata vreme va aratati un om care nu respecta intelegeri. Mi-ar fi foarte greu sa fac toate aceste lucruri cand dvs, prin reprezentantii dvs, ati convenit un lucru dupa care cineva, poate nu d-nul Hrebenciuc, poate altcineva, l-a convins pe domnul Sassu sa treaca la sapte (candidati, n.r.)", s-a adresat Antonescu. "Ati facut in aceasta perioada o tactica de campanie in a ma ataca si a-mi ataca colaboratorii. Nu am raspuns si nu am sa raspund, unu, pentru ca va pretuiesc prea mult ca sa raspund cu aceeasi moneda, doi pentru ca doresc sa protejez o relatie cu un partid cu care cred ca am putea sa facem o majoritate dupa 6 decembrie", i-a replicat Geoana.

Moderatorul a incercat un format ad-hoc, cerandu-le celor doi candidati sa-si exprime fiecare viziunea diferita de a celorlalti cu privire la "viitorul Romaniei". Prezidentiabilul PNL a punctat ca, in primul rand, trecutul si mentalitatea sa sunt diferite si a criticat practica unor contracandidati de a face promisiuni pe care nu le pot onora. In acest context, Antonescu si-a acuzat adversarul politica de faptul ca minte agricultorii, pensionarii, tinerii. "Dvs, ca si Basescu, ati mintit. Dar rau de tot", a comentat presedintele liberal.

In acest context al dezbaterii, prezidentiabilul liberal a introdus, cu titlu de exemplu, marirea salariilor profesorilor. Presedintele PSD i-a raspuns ca cel care "a informat, mintind Parlamentul ca exista bani pentru cresterea salariilor profesorilor", a fost ministrul liberal al finantelor, din acea perioada, anume Varujan Vosganian. El a punctat ca si ministrul educatiei din Cabinetul Tariceanu, Cristian Adomnitei, a votat Legea in Parlament, ceea ce l-a determinat pe Antonescu sa sublinieze ca Geoana a facut promisiunea, in campania din 2008, ca a doua zi dupa ce ajunge la guvernare va onora cresterile salariale.

"Celalalt" Mircea Geoana

"In 2007, impreuna l-am suspendat pe Traian Basescu (...) Ati mintit din nou la inceputul lui 2009 cand spuneati ca domnul Basescu v-a fermecat, cand spuneati ca pentru binele tarii v-ati aliat cu un domn Basescu al carui caracter, a carui actiune politica, a carui factura umana va era perfect cunoscuta", a introdus Antonescu o alta tema de controversa - guvernarea PSD-PDL. Liderul liberal a punctat ca social-democratii au detinut, in Guvernul Boc, portofoliile muncii, protectiei sociala, educatiei, sanatatii, perioada in care doar s-au plans ca nu primesc bani. In paralel, Antonescu a amintit si de motiunile de cenzura ale opozitiei, parlamentarii PSD votand impotriva, desi temele corespundeau intereselor cetatenilor.

Antonescu a mai sustinut si ca social-democratii nu s-au certat cu democrat-liberalii pe chestiuni legate de problemele reale ale cetatenilor, pe care acum Geoana le aduce in campanie, ci pe chestiuni legate de dosare, santaje, "Doi si-un sfert".

In replica, Mircea Geoana a spus ca pana nu a avut coalitia cu PDL nu a crezut tot ce se spunea despre Traian Basescu. Liderul PSD a mai afirmat si ca preferinta social-democratilor dupa alegerile parlamentare a fost crearea unei majoritati cu PNL, intelegere nerespectata de Calin Popescu Tariceanu si a precizat ca Guvernul PNL nu a dat niciun semnal de "alerta timpurie" cu privire la criza. Geoana a mai amintit ca PSD a sprijinit PNL in Parlament, a vrut majoritate in 2008 si i-a pus lui Antonescu o "intrebare strategica" daca, dupa turul I, majoritatea actuala din Parlament, are sanse sa continue.

Replica prezidentiabilului PNL nu s-a lasat asteptata. "Stiti foarte bine ca in momentul in care dvs ati acceptat sa sustineti solutia pe care am propus-o, cu Klaus Johannis, eram cred intr-un simpozion, alaturi de dv, si am spus <<Mircea Geoana a facut un gest de presedinte, un gest de prezidentiabil autentic>> si nu-mi iau inapoi cuvintele. Majoritatea are sanse. Si este prima sansa ca dupa aceste alegeri prezidentiale, cu un nou presedinte, cum spuneti, sa ne apucam de treaba", a spus prezidentiabilul liberal, transmite NewsIn.

Crin Antonescu a precizat ca nu doreste doar schimbarea lui Traian Basescu, nici macar doar schimbarea actualului sef al statului cu el insusi, ci "schimbari fundamentale in viata politica romaneasca, in comportamentul partidelor, in comportamentul institutiilor". "Daca dvs, domnul Hrebenciuc, domnul Vanghelie, alti colegi de partid - ca si ai mei, ca sunt destui si de la mine, din partidul meu - considera ca scapam de Basescu si ne vedem de treaba inainte intr-un mod care l-a generat pe Basescu - ca nu a aparut ca nufarul din valuri - sa stiti ca nu aveti in mine un partener, indiferent cine intra in turul doi, indiferent cine-i presedintele Romaniei (…) Daca credeti ca putem sa facem politica in continuiare cu bani care nu stim de unde sunt, si de fapt stim de unde sunt, pentru ca in momentul in care se vorbeste de tot felul de bani ai partidelor pana la urma sa privim adevarul in fata, acesti bani ai partidelor nu s-au strans muncindu-i fiecare undeva, sunt direct sau indirect din bugetul public", a fost raspunsul complet al lui Antonescu.

"Sunt perfect de acord cu dvs. Sunt absolut de acord cu ceea ce ati spus (…) Vreau sa va asigur de intreg sprijinul meu pentru un proces de modernizare accelerata a Romaniei. Dupa 20 de ani cu totii am invatat, unii au facut politica mai mult, altii mai putin, nu conteaza. Conteaza ca intr-o forma sau in alta cu totii am fost prinsi in aceasta ciorba nenorocita si baltire a acestei tari. Cu totii ca partide, pentru ca am guvernat cu totii, nu vorbesc acum de persoane, vorbesc de institutia politica", si-a incheiat si Geoana interventia.

Finalul a fost unul al replicilor scurte intre candidati. Antonescu: "Cred cu tarie ca oamenii pot deveni mai buni, si din punctul meu de vedere nu sunteti irecuperabil, dar e o distanta". Geoana: "Cred ca si dvs puteti sa va maturizati, indiferent de varsta, pentru ca fiecare are de invatat in viata"; Antonescu: "Ceea ce considerati dvs imaturitate sper sa ma insoteasca pana la moarte". Geoana: "O anumita naivitate este buna, dar este un lucru pe care il depasim prin experienta"; Antonescu: "Domnule Geoana, eu stiu ca va invata niste oameni sa fiti Barack Obama. Ascultati un sfat, incercati sa fiti Mircea Geoana, nu e greu!"; Geoana: "Intotdeauna sunt Mircea Geoana, chiar daca unii incearca sa spuna ca este altcineva in spate. Intotdeauna am fost omul care sunt, crezul pe care il am si familia care m-a educat si ii multumesc. Asa cum dvs aveti instincte corecte pentru Romania, dar de acolo pana la a le pune in practica mai este de lucru".




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.