In haosul starnit pe scena politica din cauza demisiei Guvernului si a presiunilor pentru anticipate, au inceput sa apara solutiile de rezerva si scenariile posibile pentru orice varianta luata in calcul. Surprinzator, toate scenariile, chiar si cele facute in Kiseleff de Nastase si Geoana, ii sunt defavorabile lui Tariceanu, in ciuda promisiunilor solemne primite de acesta de la Traian Basescu ca tot el va fi numit prim-ministru.

Astfel, din surse ale Coalitiei, se spune ca, in cazul in care PSD va reusi sa blocheze in Parlament procedura de declansare a anticipatelor, Basescu ar putea desemna un guvern de tehnocrati, condus de Theodor Stolojan sau de Mugur Isarescu, cabinetul de tehnocrati fiind una din dorintele mai vechi ale presedintelui. De asemenea, daca se merge la alegeri si Alianta castiga, presedintele va desemna noul premier tot in persoana lui Theodor Stolojan.

Si calculele PSD il vizeaza tot pe Stolojan, care, de altfel, a fost prim-ministrul lui Ion Iliescu. PSD s-a gandit sa incerce fortarea schimbarii majoritatii parlamentare prin negocieri cu UDMR si cu PC, sa-i propuna lui Basescu un guvern al unei noi coalitii, condus de... Theodor Stolojan, pe care nu mai departe de ieri Vacaroiu s-a grabit sa-l laude ca fiind cel mai bun sef de guvern posibil.

Voiculescu a spus: "Vreau locuri pe listele Aliantei"

Reprezentantii coalitiei majoritare, intruniti joi seara, au acceptat desfasurarea alegerilor anticipate. La discutiile respective si-ar fi dat acordul, pe langa PNL si PD, si reprezentantii UDMR si PC. Potrivit unor surse liberale, reprezentantilor UDMR li s-ar fi promis cooptarea in Guvernul rezultat dupa alegerile anticipate. De asemenea, umanistii ar dori sa fie cooptati pe listele Aliantei pentru a fi siguri ca intra in viitorul Parlament. Insa acest fapt urmeaza sa fie negociat direct de catre Tariceanu si Voiculescu.

De altfel, in discursul tinut in fata Delegatiei Permanente a PNL, Tariceanu a sustinut ca a obtinut acceptul lui Dan Voiculescu pentru declansarea alegerilor anticipate. La voturile de investitura din Parlament senatorii si deputatii PNL si PD vor parasi sala, lasand cele doua guverne la indemana deciziei PSD.

25 septembrie Ð data alegerilor

Ulterior, premierul Tariceanu a avut o intalnire cu presedintele Basescu la Palatul Cotroceni, in cadrul careia s-ar fi discutat ca alegerile anticipate sa aiba loc pe 25 septembrie. Decizia Consiliului Coalitiei a fost confirmata, ieri, oficial de vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur: "In cadrul intalnirii liderilor Coalitiei, acestia si-au aratat sprijinul pentru pasii care urmeaza". El a precizat ca luni va avea loc "intalnirea decisiva" - pentru ca pana ieri PC nu formulase inca "o pozitie oficiala".

Potrivit lui Gheorghe Flutur, demisia primului ministru se va produce joia viitoare. "Joia viitoare va fi anuntata demisia premierului si vom urma pasii constitutionali pentru anticipate. Saptamana viitoare se va decide si data alegerilor. Noi am vrea ca acestea sa fie cat mai repede, sa concentram procedura astfel incat scrutinul sa poata avea loc la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie".

Juristii Aliantei s-au strans ieri pentru a incerca sa gaseasca o solutie. Prevederea care le creeaza cele mai multe batai de cap este cea potrivit careia Parlamentul poate fi dizolvat daca nu a dat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Or, daca Tariceanu isi da demisia pe 14 iulie, dizolvarea Parlamentului nu se poate petrece mai devreme de 14 septembrie, iar campania electorala va avea doua saptamani, ceea ce ar impinge alegerile la inceputul lui octombrie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.