Curtea Constitutionala spune ca presedintele nu poate dizolva Parlamentul nici inainte, nici dupa alegerile prezidentiale. Basescu le garanteaza alesilor ca ii lasa in functii daca iese iar presedinte.
Judecatorul Curtii Consti¬tutionale, Ion Predescu, a declarat pentru Gandul, ca noul presedinte, indiferent care va fi acesta, nu poate dizolva Parlamentul nici inainte, nici dupa alegeri.

"Este vorba de un nou mandat si nu este obligatorie dizolvarea Parlamentului. Este un alt mandat, o alta persoana, o alta relatie. Un presedinte nu poate dizolva Parlamentul decat daca aceasta institutie respinge de doua ori, in termen de 60 de zile, formarea unui nou guvern. De asemenea, Constitutia mai spune ca presedintele nu poate dizolva Parlamentul in ultimele sase luni ale mandatului sau. Dupa alegeri, termenii nu mai sunt aceiasi. Chiar Basescu, daca revine, este un alt mandat. Pe mandate nu exita jonctiuni, nici la parlamentari, nici la presedinte”, sustine Predescu.

Potrivit acestuia, parlamentarii ar trebui sa stea deocamdata linistiti si sa-si continuie activitatea fara frica anticipatelor.

Basescu pune conditii

Pe de alta parte presedintele in exercitiu, Traian Basescu, pune in continuare conditii pentru mentinerea actualei formule parlamentare. Acesta a afirmat marti ca nu si-a propus sa dizolve Parlamentul, asta in cazul in care va mai castiga un nou mandat la presedintie, obiectivul principal fiind sa formeze un Guvern si indeamna partidele din noua majoritate sa faca acelasi lucru, daca unul din candiatii lor va castiga.

"Nu mi-am propus sa dizolv Parlamentul, obiectivul meu este sa avem Guvern. Or, imediat dupa prezidentiale voi incerca sa realizez Guvernul, daca nu se realizeaza pana atunci", a afirmat presedintele, rugat sa comenteze afirmatia judecatorului Curtii Constitutionale, Ion Predescu, conform careia Basescu nu ar putea sa dizolve Parlamentul in cazul castigarii unui nou mandat de presedinte.

Guvernul si alegerile anticipate: Basescu mizeaza pe frica opozitiei

Totodata, el a punctat necesitatea unui Guvern si spune ca partidele din noua majoritate, PSD, PNL si UDMR "n-au decat" sa numeasca un prim ministru daca unul dintre candidatii lor va castiga scrutinul prezidential. "Cred ca PNL, PSD, chiar UDMR ar putea sa darame criza decat sa tot darame Guverne. Romania are nevoie de Guvern, repede si cred ca ar fi foarte bine daca Parlamentul ar lucra sa avem un Guvern. Dupa alegeri, pentru ca eu inteleg asa, ei vor sa amane totul pana dupa alegeri, plecand de la recunoasterea faptului ca presedintele numeste primul ministru. Daca vor sa numeasca un prim ministru, au majoritate suficienta, n-au decat sa darame Guvernul, daca vor castiga prezidentialele, sa isi puna primul ministru pe care il doresc, dar acum Romania are nevoie de un Guvern", a mai spus Basescu, transmite NewsIn.

Articolul 89 din Constitutie, care stabileste modalitatea de dizolvare a Parlamentului de catre presedinte, prevede ca, dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, Presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Totodata, aliniatul 3 stabileste ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.