Presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Liviu Negoita, primarul sectorului 3 Bucuresti, pentru functia de premier.
Liviu Negoita a precizat ca luni urmeaza depunerea listei cu ministri la Parlament. Acesta s-a declarat convins ca politicienii vor da dovada de responsabilitate fata de situatia nationala.

Negoita va avea trei zile de negocieri dupa care va veni in fata Parlamentului.

"Misiunea mea e clara: imi propun un Guvern de coalitie nationala, consultarile incep de azi. Sunt deschis fortelor politice din Parlament", a declarat noul premier desemnat. Negoita a mai spus ca va incepe negocierile imediat pentru ca Romania are nevoie rapid de un Guvern si a anuntat ca luni vrea sa depuna lista ministrilor in Parlament. El i-a multumit lui Basescu pentru incredere.

Cine este Liviu Negoita?

Propunerea presedintelui vine ca o surpriza, deoarece numele lui Liviu Negoita nu era vehiculat pentru functia de prim-ministru.

Presedintele Traian Basescu a spus vineri, dupa intalnirea cu partidele politice, ca i se pare "ingrijorator" ca majoritatea PSD, PNL, UDMR opteaza pentru un Guvern de tehnicieni in aceasta perioada. "Cred ca nu putem avea o astfel de abordare cu guverne de serviciu", a spus Basescu, precizand ca aceasta varianta este propusa pana dupa alegerile prezidentiale.

Seful statului a declarat ca refuza nominalizarea unui guvern de tranzitie. "Ingrijorator este faptul ca majoritatea opteaza pentru un guvern de tehnicieni ceea ce presupune ca acest guvern ar fi doar pe perioada campaniei electorale. Ceea ce presupune ca acest guvern va avea sustinere numai pana dupa alegerile prezidentiale, cand cele trei partide "aliate" se vor desparti", a declarat Basescu.

Reprezentantii opozititi sunt dezamagiti de propunerea presedintelui si spera ca Liviu Negoita va avea "bunul-simt" de a-si depune mandatul inainte de a creea o "situatie penibila" in Parlament, ca si in cazul lui Lucian Croitoru.

"Se vede cat de izolat este presedintele Traian Basescu. Numirea lui Liviu Negoita arata ca nu criterioul popularitatii a fost cel luat in considerare pentru desemnare ci directiile politice ale premierului", as declarat Varujan Vosganian in urma anuntului facut de Traian Basescu.

"Este clar scenariu lui Traian Basescu de a mentine guvernul Boc-Blaga-Udrea-Videanu la parghiile puterii. Decizia reprezinta o incercare de a ascunde adevaratele intentii ale presedintelui: totul pentru inca un mandat", a declarat fostul ministru de interne, Dan Nica.

Nica este de parere ca Traian Basescu sacrifica bunastarea romanilor pentru un exercitiu de imagine. "Mi se pare penibil sa chemi partidele la consultari, dupa care sa vii cu o astfel de propunere. Mi s-ar fi parut normal ca aceasta propunere sa fie discutata si cu partidele politice in cadrul consultarilor", a mai spus Nica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.