Parlamentul a votat miercuri Hotararea privind transmiterea de catre Guvern a proiectului de buget de stat si a proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, cu 259 de voturi pentru, 4 impotriva si 120 de abtineri din partea PDL.
Proiectul de hotarare pentru abilitarea Guvernului in functie sa prezinte in Parlament proiectul de buget pe 2010, care prevede o derogare de la Legea 90/2001 pentru organizarea si functionarea Executivului, a fost propus de PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor.

"Tinand seama de obligatiile care revin Romaniei in baza acordurilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, luand act de situatia de criza economica sociala si politica, Parlamentul Romanei, reunit in sedinta comuna din data de 4 noiembrie in baza art. 67 din Constitutie, si art. 1, punctul 22 din Regulamentul sedintelor comune, Camera Deputatilor si Senatul adopta prezenta hotarare, care contine un singur articol. Se solicita Guvernului Romaniei sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la prevederile art. 26, alin. 3 din Legea 90/2001, proiectul Bugetului de Stat si proiectul Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe 2010 in vederea dezbaterii si adoptarii acestuia", se arata in Hotarare, potrivit NewsIn.

Indicatorii FMI vor fi respectati

Parlamentarii au adoptat in unanimitate, Declaratia care prevede ca Parlamentul se angajeaza sa respecte nivelul indicatorilor macro-economici asumati cu FMI.

Declaratia face o trecere in revista actualului context politic si economic. "Romania are nevoie de un buget de stat pe 2010 in concordanta cu prevederile si angajamentele asumate prin acordul cu Fondul Monetar International. Dezbaterea publica arata ca in acest moment nu se poate adopta Legea bugetului de stat pe anul 2010 in conditiile in care Guvernul Boc nu si-a indeplinit obligatia legala de a transmite Parlamentului proiectul legii bugetului pana la 15 octombrie 2009, asa cum este prevazut in lege. Constitutia si legile tarii impun adoptarea legii bugetului de stat numai la propunerea Guvernului, iar reprezentantii FMI doresc din partea Romaniei un semnal politic clar privind continuarea politicilor prevazute in cadrul acordului", mentioneaza declaratia.

De asemenea, "Parlamentul Romaniei isi exprima intregul sau angajament si deplina sa sustinere pentru respectarea nivelului indicatorilor marco-economici, asa cum sunt prevazuti in acordul cu Fondul Monetar International si care trebuie sa fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010". "Numai in aceste conditii Romania va putea depasi criza economica cu care se confrunta si isi va afirma statutul de partener credibil pentru organismele internationale", se mai precizeaza in declaratie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.