Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat sambata, la Arad, ca optiunea liberalilor pentru bicameralism coincide cu cea existenta si la nivelul Uniunii Europene si a adaugat ca, in ipoteza ca referendumul valideaza varianta unicamerala, in viitor va trebui sa se revina la doua camere parlamentare.
"Optiunea mea si a noastra este pentru Parlament bicameral din foarte multe motive, in principal acela ca din 2013 toate tarile Uniunii Europene vor avea forme de Parlament bicameral. Si ceea ce domnul Basescu nu spune oamenilor este ca noi riscam sa ne aflam in urmatoarea situatie: sa facem acest referendum acum, sa iasa «Da» la referendum pentru Parlament unicameral, sa facem niste comitete si comitii, modificam Constitutia, mai facem un referendum, ca mai trebuie facut unul, ne facem Parlament unicameral din 2012. In 2012, facem alegeri si avem Parlament unicameral, si-n 2013, conform reglementarilor Uniunii Europene, facem un nou referendum sa modificam Constitutia sa avem Parlament bicameral", a afirmat Antonescu, referindu-se si la costurile acestor scrutine.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a explicat, pentru NewsIn, ca exista o recomandare a Comitetului Regiunilor in sensul optarii pentru bicameralism ca o "garantie a democratiei".

Antonescu a reiterat ca, in opinia sa, "nu este normal sa faci referendum in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale". "Este evident o tentativa de a influenta rezultatul acestor alegeri, in incercarea lui Traian Basescu de a se ascunde in spatele unei teme presupus populare", a comentat liderul PNL, adaugand ca liberalii deja au depus o propunere legislativa de reducere a numarului de parlamentari la 316.

La randul sau, europarlamentarul PNL Norica Nicolai a adus in discutie deciziile Comisiei de la Venetia, care nu exclud posibilitatea organizarii concomitente a referendumului cu alegeri, "dar se indica clar, sub sanctiune, ca nu ai voie sa utilizezi elementele de schimbare constitutionala intr-o campanie electorala". "Ori, este o certitudine ca intreaga campanie a lui Traian Basescu se bazeaza pe referendum si este o certitudine ca nu respecta nici macar regulile interne ale legii privind referendumul. Campania trebuia inceputa cu 20 de zile de data referendumului, ea s-a suprapus cu cea prezidentiala. Modificarea legilor prin ordonanta de urgenta, cu siguranta, va fi declarata neconstitutionala pentru ca, prin OUG, Constitutia interzice legiferarea in materie de lege organica. Cred ca se creeaza un suport de contestare a rezultatelor referendumului si a alegerilor, care ne poate aduce deservicii foarte mari in legatura cu aquis-ul democratic", a afirmat Nicolai. Europarlamentarul PNL a adaugat ca, in plan international, suprapunerea referendumului cu alegerile prezidentiale, poate sa ridice o problema de "acceptare a rezultatelor alegerilor de catre comunitatea internationala".

Presedintele Traian Basescu a convocat referendum national pentru trecerea la un sistem parlamentar unicameral si pentru micsorarea numarului de parlamentari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.