Cu o intarziere de cateva luni, Ministerul Justitiei a finalizat proiectul privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, controlul averilor, cercetarea conflictelor de interese si constatarea incompatibilitatilor in exercitarea functiei. Infiintarea acestei agentii a fost decisa la nivel guvernamental o data cu publicarea Strategiei Nationale Anticoruptie, iar intr-o declaratie anterioara, ministrul justitiei, Monica Macovei, afirma ca pana la sfarsitul lunii mai proiectul va fi gata si va putea intra in dezbatere publica.

Trenarea crearii agentiei ar putea fi pusa pe seama acordarii unei prioritati mai mari elaborarii pachetului de legi al justitiei. Principala atributie a acestei institutii va fi urmarirea aplicarii Ordonantei 14/2005, adica verificarea declaratiilor la inceput si final de mandat si eventualele sesizari legate de averea unor demnitari, functionari sau magistrati. Gandita ca un organism independent, cu personalitate juridica, agentia va fi coordonata de un consiliu format din sase parlamentari, cate trei de fiecare Camera, potrivit procentelor de reprezentare ale partidelor si formatiunilor politice; trei judecatori din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si doi reprezentanti ai societatii civile, cu titlu de observatori, fara drept de vot, desemnati de Senat.

Membrii consiliului sunt numiti pe o perioada de patru ani, fara posibilitatea reinnoirii mandatelor. Controlul averilor, cercetarea si constatarea conflictelor de interese, precum si a incompatibilitatilor vor fi realizate de trei directii. Agentii operativi vor incepe verificarile din oficiu sau la sesizarea oricarei persoane, dar nu vor avea putere de decizie, ci vor inainta cauzele instantei competente, daca constata, pe baza probelor administrate, ca dobandirea averii, a unei parti din aceasta sau a unor bunuri ori valori determinate are caracter ilicit.

Biroul de presa al Ministerului Justitiei, prin vocea Marilenei Stancu, ne-a comunicat ca, desi Strategia Nationala Anticoruptie (SNA) prevedea infiintarea unui consiliu pentru implementarea SNA, atributiile acestui organism nu se vor suprapune peste cele ale Consiliului de coordonare al Agentiei.

De asemenea, ministerul va inregistra pana pe 20 iulie toate propunerile privind modificarea acestui proiect, dar Marilena Stancu este de parere ca nu vor fi aduse schimbari privind atributiile sau independenta noului organism. Dupa sintetizarea tuturor recomandarilor, proiectul va fi inaintat guvernului, care va decide ulterior promulgarea printr-o ordonanta de urgenta sau trimiterea lui in parlament pentru dezbatere.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.