Conducerea Senatului a respins, ieri, solicitarea senatorului democrat-liberal Gheoerghe Barlea, presedinte al Comisiei parlamentare comune pentru Statut, prin care acesta cerea suspendarea din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana.
Anuntul a fost facut de Ioan Chelaru, chestor al Senatului.

Senatorii PDL au cerut suspendarea din functie a presedintelui Senatului, Mircea Geoana, acuzandu-l pe acesta ca a incalcat prevederile articolului 40 din Regulamentul sedintelor comune, articol pe care democrat-liberalii il contesta la Curtea Constitutionala.

Democrat-liberalii il acuza pe presedintele Senatului, Mircea Geoana, ca a votat de doua ori in cadrul sedintei Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului, care s-a desfasurat in 7 octombrie, atunci cand conducerea Parlamentului a decis trimiterea la Comisiile juridice a scrisorii presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pe tema instituirii unui Parlament unicameral care sa aiba maximum 300 de parlamentari. De altfel, liderul PSD mai este acuzat si pentru ca a incalcat prevederile Regulamentului si Constitutiei atunci cand a supus la vot trimiterea scrisorii la comisii, desi Constitutia l-ar fi obligat sa inscrie scrisoarea cu prioritate pe ordinea de zi a sedintei plenare a Parlamentului, transmite NewsIn.

Senatorul PDL Gheorghe Birlea, presedinte al Comisiei comune pentru Statut, a semnat o scrisoare adresata Biroului Permanent in care prezinta pe larg aceste acuzatii si cere sa i se interzica lui Geoana sa participe la lucrarile Senatului pe o perioada de 30 de zile. Birlea isi sprijina acuzatiile pe stenograma sedintei din 7 octombrie in care presedintele Camerei, Roberta Anastase a refuzat sa supuna la vot trimiterea scrisorii presedintelui Basescu la comisiile juridice mentionand ca este neconstitutional, aceasta sarcina asumandu-si-o Geoana.

PDL sustine ca propunerea de trimitere a fost respinsa initial intrunind 12 voturi favorabile, zece impotriva si doua abtineri. "Domnul Mircea Dan Geoana a anuntat ca propunerea a fost aprobata. Ulterior, domnul presedinte Geoana a revenit, spunand: <N-a trecut nici asta>. Din sala, domnului presedinte Geoana i s-a sugerat ca votul sau ar fi decisiv. Dand dovada de necunoasterea dispozitiilor regulamentare si profitand abuziv de situatia creata, Mircea Geoana si-a mai exercitat o data votul, desi si-l exprimase, valabil, anterior!", se arata in textul sesizarii senatorilor democrat-liberali.

Ulterior, Mircea Geoana a invocat faptul ca votul sau a fost decisiv, "un supervot", care a facut ca propunerea sa fie adoptata. "Exercitarea abuziva a dreptului de a vota de catre domnul senator Mircea Geoana este amplificata de recurgerea nestatutara la aceasta procedura in sedinta celor doua Birouri Permanente. Astfel, mentionam ca potrivit art. 40 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, votul presedintelui oricareia dintre Camerele legislative este decisiv, numai in caz de paritate de voturi si numai in cadrul sedintelor plenare ale Camerelor, si nu in sedintele Birourilor Permanente. De altfel, o asemenea procedura inscrisa initial in Regulamentul Camerei Deputatilor a fost declarata neconstitutionala prin Decizia nr. 45/1994 a Curtii Constitutionale", se arata in documentul depus la Biroul Permanent al Senatului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.