Ideea propulsarii primarului Sibiului la carma guvernului nu e deloc noua, ci are o vechime de cinci ani si mai bine, iar povestea e extrem de interesanta, pentru ca nu omul Johannis e cel vinat, ci originea si numele sau.
La inceputul anului 2004, o serie de studii sociologice de sertar comandate de PSD au evidentiat un element foarte interesant: romanii manifestau o deschidere deosebita pentru un politician etnic german, in general si nu pentru unul anume, satui, probabil, de mahalagismul dimbovitean. Studiile respective au determinat decizia lui Ion Iliescu de a opera o schimbare politica majora, in sensul retragerii lui Adrian Nastase de la sefia guvernului, pentru a se dedica strict campaniei prezidentiale si inlocuirea acestuia cu Hildegard Puwak, unul dintre politicienii favoriti ai fostului presedinte, etnic german, de asemenea. Problema este ca Nastase nu mai era dispus sa plece din fruntea guvernului inainte de alegeri, astfel ca pe piata a aparut, brusc, celebrul scandal al fondurilor europene fraudate de familia Puwak.

Liberalii au prins din zbor ideea

Planul lui Iliescu a cazut, dar informatiile despre studiile respective ajunsesera, intre timp, si la nou formata alianta DA, care a luat, si ea, la modul serios propulsarea unui german, Johannis - avind si acordul acestuia - drept premier al viitorului presedinte Theodor Stolojan. Soarta a vrut, insa, altfel: Stolojan a fost inlocuit cu Basescu, astfel ca liberalii au primit fotoliul de premier, se arata intr-un studiu Inpolitics

Johannis presedinte

Mai mult decat atat, in luna august a acestui an au inceput sa circule sondaje pe internet legate de o posibila candidatura a lui Klaus Johannis la prezidentialele din aceasta toamna. Facebook a fost mijlocul prin care "fanii" lui Johannis il sustineau la presedintie. Desi pagina de Facebook, Klaus Johannis presedinte, a avut mare success, primarul sibiul a anuntat ca nu va candida pentru sefia statului.

Chiar daca nu si-a atins scopul, sondajul a avut menirea de a arata popularitatea neamtului in randul romanilor. Astfel, atat politicienii, cat si primarul Sibiului, si-au dat sema ca aceasta popularitate poate fi usor exploatata pentru o functie de conducere in stat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.