Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala, miercuri, Legea de aprobare a OUG 37/2009 privind deconcentratele, la o zi dupa ce ordonanta atacata la CCR de PNL si UDMR a fost abrogata de Guvern printr-o noua ordonanta de urgenta.
Surse din magistratura au explicat, pentru NewsIn, ca decizia CCR nu produce efecte, deoarece a fost declarata neconstitutionala o lege privind o ordonanta de urgenta abrogata.

Marti, Guvernul a dat o noua ordonanta, cu numarul 105, care abroga OUG 37 privind deconcentratele.

"Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 264 din 22 aprilie 2009, se abroga", se arata in noua ordonanta.

OUG 105/2009, care modifica unele prevederi ale Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, a fost adoptata marti, 6 octombrie, de Guvern, si publicata in aceeasi zi in Monitorul Oficial. Guvernul poate detasa functionari publici si pe posturi din categoria inaltilor functionari publici - cum sunt cele de subprefect si prefect - potrivit modificarilor aduse marti, de Guvern, Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Potrivit formei anterioare a Legii 188/1999, detasarea se poate dispune cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public.

Curtea Constitutionala a judecat, miercuri, sesizarea PNL si UDMR referitoare la Legea de adoptare a OUG 37/2009 pe baza careia au fost inlocuiti din functiile de conducere mii de functionari din autoritatile publice deconcentrate. PNL si UDMR au depus, pe 26 iunie, la CCR, sesizarea pe Legea de aprobare a OUG privind deconcentratele.

Potrivit initiatorilor sesizarii, Legea de aprobare a OUG 37/2009 "nu conduce la o eficientizare a activitatii institutiilor publice, cu toate ca acest principiu este enuntat in ordonanta, ci sunt create toate premisele pentru bulversarea activitatii in institutiile publice".

"PNL considera ca acest act normativ reprezinta un genocid impotriva corpului functionarilor publici, un atac fara precedent impotriva a tot ceea ce inseamna functie publica sau functie contractuala", se mai arata in comunicatul PNL.

Deputatii au adoptat, in iunie, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, cu 173 de voturi "pentru" si 59 "impotriva".

PSD si PDL au incercat sa modifice Statutul functionarilor publici in Parlament, insa CCR a declarat neconstitutionala legea respectiva, tot pe baza unei sesizari a PNL. Ulterior, Guvernul a emis o Ordonanta de Urgenta cu un subiect similar, care a facut posibila schimbarea imediata din functie a sefilor de la deconcentrate. Liberalii au incercat blocarea acesteia prin singurul mod legal posibil, anume solicitarea unei sesizari de neconstitutionalitate care nu putea fi facuta decat de Avocatul Poporului. Institutia a declinat insa cererea PNL, pe motiv ca CCR se pronuntase deja pe Legea de modificare a Statutului functionarilor publici.

Liberalii si udemeristii au recurs la alte mijloace parlamentare - motiune de cenzura si motiune simpla pe administratie, care vizau si Ordonanta 37, insa ambele au fost respinse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.