Guvernul poate detasa functionari publici si pe posturi din categoria inaltilor functionari publici - cum sunt cele de subprefect si prefect - potrivit modificarilor aduse marti, de Guvern, Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.
Potrivit formei anterioare a Legii 188/1999, detasarea se poate dispune cu respectarea categoriei, clasei si gradului profesional al functionarului public.

Un articol introdus in Lege in sedinta extraordinara de marti a Executivului prevede ca "in mod exceptional, detasarea se poate dispune si pe o functie publica din categoria inaltilor functionari publici (...), daca functionarul public indeplineste conditiile de studii si vechime in specialitatea studiilor necesare in exercitarea functiei publice". Detasarea se poate face pentru o perioada de maximum 6 luni calendaristice.

Articolul introdus marti de Guvern prevede ca, in acest caz, detasarea se dispune "prin act administrativ al persoanei care are competenta legala de numire a functionarilor publici care ocupa functii publice din categoria inaltilor functionari publici, la propunerea conducatorului autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea functionarul public detasat", transmite NewsIn.

Din categoria inaltilor functionari publici fac parte inspectorii guvernamentali, subprefectii, prefectii si secretarii generali ai institutiilor. Numirea acestora se face fie prin Hotarare de Guvern, fie prin decizie a prim-ministrului. Prefectii si subprefectii se numesc prin HG, iar secretarii generali si inspectorii guvernamentali - prin decizie a premierului.

Forma modificata a Legii privind Statutul functionarilor publici a fost publicata in Monitorul Oficial la cateva ore de la adoptarea ei in Guvern.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.