Liberalii au propus ieri o motiune de cenzura impotriva guvernului, careia i s-au alaturat atat UDMR cat si PSD.
Potrivit liberalului Bogdan Olteanu, partidul a propus ieri o motiune de cenzura pe principalele teme:
  • criza economica, care duce la inchiderea de companii, somaj, scadere economica si scaderea veniturilor private si publice;
  • criza institutionala, care duce la ingreunarea accesului la justitie, scaderea calitatii serviciilor publice de educatie, sanatate, politie;
  • criza politica determinata de focalizarea exclusiva a guvernantilor pe tema alegerilor prezidentiale, si pierderea din vedere a crizelor de mai sus.

Dupa un proces de evaluare inteleapta, partidul a decis, motiunea se depune. Azi e gata, ii mai trebuie semnaturi. Sper sa le culegem, ramine ca UDMR sa inteleaga argumentele de fond, dar si importantul argument tactic”, a anuntat Bogdan Olteanu pe blogul personal.

Acesta, impreuna cu partidul sau, spera si la o sustinere din partea social democratilor, proaspat plecati de la guvernare. “Acest guvern e periculos pentru democratie si economie daca ii lasam puterea sa mai legifereze prin ordonante de urgenta. Asa ca ar fi preferabil sa il lasam sa plece si sa il inlocuim cu un guvern de tehnocrati, care sa organizeze alegerile; sau, daca nu accepta Traian Basescu, sa lasam guvernul Boc, demisionar si fara drept de a emite ordonante, sa mearga mai departe cu mai putin tupeu”, a conchis Olteanu.

PSD sustine motiunea

Mircea Geoana a anuntat luni ca PSD sustine introducerea unei motiuni de cenzura, deoarece noul Guvern Boc "se afla intr-o stare de ilegitimitate" si "neconstitutionalitate", si ca social-democratii vor initia discutii cu celelalte formatiuni de opozitie, inclusiv pentru propunerea unui nou Guvern. Geoana a mai afirmat ca-si doreste o "coordonare a activitatii in opozitie" pentru ca, dupa daramarea Guvernului Boc, PSD si restul formatiunilor, sa propuna "un Guvern capabil sa asigure o functionare corecta si o asigurare de climat electoral corect in Romania si de asemenea o formula guvernamentala care sa fie capabila sa raspunda provocarilor economice ale acestui moment".

UDMR se alatura motiunii

Presedintele UDMR Marko Bela a declarat luni, pentru NewsIn, ca Uniunea a decis sa semneze si sa elaboreze impreuna cu PNL motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc II. "Vrem sa fie motiunea de cenzura PNL-UDMR", a raspuns presedintele Uniunii, intrebat daca lista de semnaturi este deschisa si colegilor de la celelalte formatiuni, fara sa dea un raspuns explicit privind eventualele semnaturi ale parlamentarilor PSD.


Pentru depunerea unei motiuni de cenzura, este nevoie de semnaturile a 118 parlamentari, astfel ca grupurile PNL si UDMR sunt suficiente pentru acest demers (121 de semnaturi). Totusi, pentru adoptarea motiunii de cenzura este nevoie de sustinerea si din partea altor formatiuni parlamentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.