Imbracat lejer, de vara, cu o mana in buzunarul pantalonilor, un personaj inalt vorbeste degajat, cu o voce de cunoscator, in fata unui grup de oameni, despre cele cateva piese de mobilier expuse la Muzeul Parlamentului.

Vazuta de la distanta, imaginea se incadreaza perfect in peisajul cotidian al Palatul Parlamentului, vizitat de sute de turisti care se inghesuie curiosi in jurul insotitorului. Dincolo de perdeaua orbitoare de blitz-uri insa, ochiul il descopera pe Adrian Nastase, presedinte al Camerei Deputatilor si presedinte executiv al principalului partid de opozitie, cunoscut colectionar de arta. El a acceptat sa-si demonstreze calitatile de ghid, povestitor si connaisseur in fata ziaristilor curiosi sa afle secretele celei mai mari cladiri din lume ca suprafata, dupa Pentagon.

Turul a inceput cu spatiul care adaposteste cateva simboluri ale parlamentarismului autohton - jilturile fostilor presedinti ai Legislativului, stemele institutiei, fotografii, documente. intre cele cateva cuvinte, curatorul muzeului nu uita sa strecoare si cate ceva despre meritele lui Nastase la infiintarea institutiei. Excursia continua spre Clubul parlamentarilor.

Pana aici, insa, liderul social democrat profita de ocazie pentru a-si etala cunostintele si simtul estetic: "Cladirea are foarte multa marmura, iar albul creeaza distanta. Prin culoare, noi vrem sa dam un sentiment de apropiere. De aceea, intentionam sa punem aici fresce de calitate, eventual picturi pe panza, cu tematica din istoria Romaniei".

Incredibil, in biblioteca a fost gasit un deputat citind

Dupa o scurta descindere in saloanele de relaxare ale alesilor, unde in dreptul meselor de biliard isi aminteste ca a pierdut cateva partide in legislatura trecuta, Adrian Nastase conduce grupul de jurnalisti in luxoasa si moderna sala destinata sedintelor Senatului. Ca un facut, in mijlocul explicatiilor despre arhitectura de tip "art-nouveau" a cupolei, in incapere isi face aparitia Nicolae Vacaroiu. Surpriza este evidenta pentru ambii politicieni, insa, dupa cateva schimburi joviale de replici, cei doi se despart si isi vad de treburile lor.

Presedintele executiv al PSD, isi continua mandatul de ghid. intr-una din salile de lectura ale bibliotecii institutiei - alta surpriza: singur in toata incaperea, deputatul PSD Ioan Timis isi ridica privirile mirate dintr-un maldar de carti in limba engleza si da cu ochii de seful sau pe linie de partid, la fel de nedumerit.

Cultura, moloz si arta contemporana

Dupa trecerea prin mediul academic al bibliotecii, grupul condus de Adrian Nastase isi afunda picioarele in molozul de la nivelul opt al cladirii, acolo unde se construiesc birourile functionarilor Senatului. Nastase face un slalom elegant printre schele, scanduri, galeti, zidari si ingineri, dand ziaristilor coordonatele lucrarilor. Expeditia continua prin imensa parcare subterana a Palatului si mai face o escala, pentru o baie de cultura, la cladirea Muzeului National de Arta Moderna si se opreste la Muzeul costumului popular. Adrian Nastase vorbeste, de fiecare data, cu aceeasi siguranta.

Anca Petrescu, blatista in grupul lui Nastase

Multumirea presedintelui Camerei nu este insa deplina. Printre ziaristii-turisti s-a strecurat neinvitata, inca de la inceputul rondului, arhitecta Palatului, Anca Petrescu, in prezent deputat PRM. Ea s-a tinut scai de delegatie, profitand de fiecare ocazie pentru a intra in vorba. Prezenta acesteia l-a nemultumit vizibil pe Adrian Nastase, care si-a vazut periclitat rolul de prim ghid al ziaristilor, insa cu toate insistentele sale si ale staff-ului care il insotea, Anca Petrescu a ramas ca o umbra in spatele lui pana la finalul vizitei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.