La doar o zi dupa ce Traian Basescu a criticat in termeni destul de duri justitia si le-a atras magistratilor atentia ca "tin in maini soarta Romaniei", presedintele a revenit cu un alt avertisment.

Intr-un interviu acordat BBC, referindu-se la eventualitatea unei decizii negative a Curtii Constitutionale si la modul in care aceasta ar putea greva integrarea la termen in Uniunea Europeana, Basescu a spus raspicat ca "respingerea pachetului legislativ pentru care guvernul si-a asumat raspunderea inseamna, cert, ratarea obiectivului 2007". Mesajul presedintelui, care vine in preziua judecarii exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate de PSD, PRM si de 87 de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, nu a fost singurul pe aceasta tema.

O luare de pozitie, mult mai palida si ezitanta insa, a avut si premierul Calin Popescu Tariceanu. Refuzand sa se pronunte asupra deciziei ce urmeaza sa fie luata astazi, sub motivul neimplicarii in actul de justitie, el a declarat ca " nu vreau, nici macar prin comentariile politice pe care le fac, sa dau senzatia ca am un oarecare punct de vedere, un parti-pris in aceasta chestiune".

Dincolo de precautia diplomatica, totusi, si premierul a atras atentia asupra posibilitatii "ca la toamna raportul de monitorizare asupra Romaniei sa fie unul negativ", mai precis sa se "continue monitorizarea in ce priveste progresele pe care trebuie sa le faca in domenii inca importante precum justitia si administratia".

Daca in interviul pentru Radio Romania Actualitati Tariceanu a vrut sa lase senzatia unei detasari de problema, spunand ca strategia guvernului va fi fixata dupa decizia Curtii, in particular el pare mult mai ingrijorat. Surse liberale afirma ca premierul s-ar fi declarat de acord cu declansarea anticipatelor in situatia in care obiectiile de neconstitutionalitate sunt acceptate. Pe de alta parte insa, Traian Basescu avertizeaza ca subiectul alegerilor anticipate, asupra caruia, oricum, in interiorul Aliantei nu s-a cazut de acord, trebuie amanat pana in octombrie.

"Avem obligatia sa impingem lucrurile, in orice conditii, pana la Raportul de tara, indiferent care va fi pozitia Curtii Constitutionale". Numai ca Raportul va fi favorabil sau nu si in functie de aceasta decizie. In acelasi timp, exista juristi care apreciaza ca pachetul de legi ar putea sa intre in vigoare si fara articolele apreciate drept neconstitutionale, ceea ce ar transforma insa refroma in litera moarta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.