Motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR pe legea salarizarii unice a fost respinsa ieri de plenul Parlamentului cu 112 voturi pentru si 137 impotriva.
De asemenea, doua voturi au fost considerate nule in conditiile in care PSD a anuntat ca nu participa la vot, iar PDL ca va vota "cu bilele la vedere".

Puterea nu a participat la vot


Atat parlamentarii PDL cat si cei ai PSD au refuzat sa participle la votul pe motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR. Pe cand PDL a anuntat ca va vota impotriva motiunii, PSD a anuntat ca nici macar nu va participa la vot.

Deputatul PDL Petru Calian a declarat in plenul Parlamentului ca Guvernul a dat dovada de "curaj si profesionalism" prin finalizarea Legii salarizarii unice, iar motiunea de cenzura este o "sinteza a frustrarilor si invidiei PNL si UDMR", in spatele careia se afla si bugetarii de lux.

Democrat-liberalul sustine ca motiunea de cenzura a PNL si UDMR "are la baza un fundament slab si rusinos" si apreciaza ca proiectul salarizarii unice a aparut "intr-o perioada de apogeu a salariilor din sistemul bugetar, salarii uriase si discriminatorii" ale unora dintre bugetari. "Era timpul ca, in domeniul salarizarii publice, sa fie introdusa o singura lege care sa clarifice haosul legislativ din ultimii 20 ani", a spus Calian.

De asemenea, premierul Emil Boc considera ca motiunea de cenzura a PNL este indreptata de fapt impotriva initiatorilor ei, argumentand ca setul de principii care stau la baza Legii unice a salarizarii a fost adoptat de Guvernul liberal, care insa nu a avut curajul sa elaboreze si actul normativ.

"Apreciez acest demers ca fiind unul indreptat impotriva acelora care l-au conceput", a declarat Boc in discursul sustinut joi in Parlament, la dezbaterea motiunii de cenzura initiate de PNL.

Pe cealalta parte, Ion Bazac, din partea PSD, a declarat ca membrii partidului sau nici macar nu vor participa la vot. "Iesim din sala pentru ca noi consideram ca acest acord cu FMI este prioritatea zero a acestei tari si a acestei guvernari si, in momentul acesta, o motiune de cenzura chiar nu-si avea rostul", a precizat ministrul, intrebat de ce PSD a decis sa iasa din sala cand se voteaza motiunea.

Antonescu catre Boc, la dezbaterea motiunii: "Sunteti beat de euforie. Ati tras ceva prafuri usoare?"

Inaintea inceperii votului, presedintele PNL nu s-a putut abtine de la atacuri, in special la adresa premierului Emil Boc, spunandu-i acestuia ca e "beat de euforie" sau ca "a tras ceva prafuri usoare".

"Sunteti impreuna cu Guvernul dumneavoastra ca un mecanic de locomotiva beat - nu luati in nume de rau - beat de euforie, beat de euforia reformei! Va inchipuiti ca dupa 20 de ani Romania beneficiaza in fine de reformele lui Boc, ca dupa 20 de ani reformati statul si chefuiti, domnule prim-ministru, impreuna cu ministrii dumneavoastra in locomotiva! Faceti adevarate orgii, va fugariti intre dumneavoastra, o fugariti pe doamna Andronescu s-o aruncati pe geam, o tine domnul Geoana de picioare, incercati sa va aruncati unii pe altii! Dar va anunt cu durere, domnule prim-ministru, vagoanele s-au decuplat, vagoanele deraiaza, oamenii traiesc dupa <scapa cine poate, Dumnezeu cu mila!>", a afirmat Antonescu, de la tribuna Parlamentului.

"Veniti cu cifre extraordinare de-mi vine sa-mi retrag semnatura dupa motiune! E o fericire in Romania asta! Domnule prim-ministru, eu stiu ca luati cuvantul presedintelui drept lege. Dar nu cumva credeti ca rapoartele prezidentiale au devenit lege si ati tras ceva prafuri usoare? Va intreb cu tot respectul! Chiar asa?! Chiar asa de bine e in Romania, chiar asa de bine este pentru profesori, pentru toate aceste categorii profesionale care va cer macar sa stati de vorba? Nu se poate numai din locomotiva, si mergeti repede, dar mergeti inapoi, cu viteza astronomica! Opriti-va, pentru ca tara cu adevarat e in vagoane!", a mai spus Antonescu.

Presedintele PNL si-a continuat atacul la adresa premierului Emil Boc. "Povestea politica mica si trista a domnului prim-ministru Emil Boc e foarte sugestiva pentru povestea mare si tot trista a Romaniei. Romania, contrar tuturor aparentelor, are un prim-ministru. Uitati-l aici: domnul Emil Boc! Este! Cu tot respectul, imi aduc aminte, domnule prim-ministru, cand erati deputatul de opozitie Emil Boc si amandoi, si atatia colegi, veneam aici, tot in locul acesta, si vorbeam de partidul-stat, de asumarea pachetului de legi anticoruptie a Guvernului Adrian Nastase in 2003, de toate lucrurile pe care nu le consideram in ordine pentru ca respectam Parlamentul. Mica si trista dumneavoastra problema este ca ati ajuns dintr-un deputat cu convingeri democrate un fel de ajutor al presedintelui-stat care ne explicati de ce nu mai e buna dezbaterea parlamentara. De ce va grabiti, de ce numai dumneavoastra si obscurii dumneavoastra functionari stiti adevarul despre Romania", l-a criticat liderul PNL pe Emil Boc.

Crin Antonescu a insistat pe ideea ca, la sfarsitul acestui an, adica dupa alegerile prezidentiale, Parlamentul isi va recapa locul, de centru al vietii politice, si a asigurat ca va face tot ce-i sta in putinta pentru ca "aceste legi incoerente sa-si inceteze efectul, sa fie abograte sau modificate".

Nici fostul premier nu l-a iertat pe Emil Boc. Acesta a spus despre Legea salarizarii unitare ca nu genereaza echitate, ci egalitarism, prin care se distrug elitele, acuzandu-l pe premierul Emil Boc ca este un "utecist" care promoveaza o Romanie comunista.

"Cateodata am senzatia ca exista un blestem care planeaza asupra Romaniei. Un lider politic binecunoscut spunea acum vreo patru ani si jumatate ca Romania are ghinion ca trebuie sa aleaga intre doi fosti comunisti, am impresia ca ghinionul continua pentru ca astazi suntem pusi in situatia sa constatam ca avem un prim ministru care nu mai este un fost comunist, ci un fost utecist", a spus fostul prim-ministru, dedicandu-i si un "vers simpatic" din perioada comunista, adaptat situatiei - "Ceausescu nu fii trist, partidul merge inainte prin utecistul Boc", a declarat Tariceanu inaintea votului pe motiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.